5. Protuustavne i nezakonite promjene Izbornog zakona Republike Hrvatske

         Budući da je u Saboru ozakonjen klijentelistički apsurd koji se dogodio prilikom usvajanja izmjena Izbornog zakona, stavljanjem političke kombinatorike (zapravo političke korupcije) ispred interesa ljudi, države i društva, to primorava  Zajednicu Srba u Republici Hrvatskoj da se obrati hrvatskoj javnosti[1] Otvorenim pismom, jer se moramo suprotstaviti tendenciji da se silom zakona razara demokratizacija društva. 

U Hrvatskom saboru upravo su usvojene promjene  Izbornog zakona prema kojima će se na idućim izborima birati zastupnici srpske manjinske zajednice. U demokratskom društvu se pretpostavlja da takva vrsta promjena mora imati za cilj širenje prostora novim demokratskim iskoracima, zasnovanim na jačanju ustavnosti i zakonitosti. U raspravi koja je u Saboru vođena opozicijske stranke i njeni predstavnici su ozbiljno  upozoravali da su predložene promjene dogovorene između HDZ i SDSS protuustavne i nezakonite te da takva rješenja narušavaju temeljne demokratske postavke višestranačja i stavljaju jednu političku stranku /SDSS/ iz samo njima poznatih razloga u privilegirani položaj.

Prva stvar koja se može i mora istaći, nakon usvajanja ovih promjena, je da one niti imaju ikakve veze sa nacionalnom grupacijom kojoj su navodno namijenjene, niti na bilo koji način osiguravaju više demokratskih prava za tu nacionalnu zajednicu. Ove promjene zapravo su  po svojoj suštini antiustavne jer osporavaju srpskoj nacionalnoj zajednici pozitivnu diskriminaciju koju su dobile sve druge manjinske zajednice. Tu dolazimo do ključnog pitanja, zašto je to tako napravljeno? Pa, samo zbog toga da bi se SDSS-u garantiralo da bude jednakiji od drugih, odnosno zagarantiralo da unaprijed ima osigurano pravo da predstavlja Srbe u Saboru od sada pa dovijeka. Netko bi morao odgovoriti i na pitanje, da li je to potrebno i korisno Srbima u Hrvatskoj,  Hrvatskoj državi i društvu, ili je to samo potrebno i vrlo korisno liderima SDSS-a i njihovoj klijenteli.

Drugo pitanje, na kojem se očigledno pokazuje protuustavnost ovoga zakonskog rješenja je to da  sve političke stranke na izborima ostvaruju, odnosno dobijaju onoliko mjesta  u Saboru koliko osvoje po proporcionalnom sistemu, a samo SDSS po većinskom.

Treće pitanje, ne uvodi li se ovim zakonskim rješenjem institut, odnosno pravo doživotnog zastupanja određene nacionalne zajednice preko jedne stranke i jednoga čovjeka  iz iste stranke ?

I na kraju, moramo uputiti apel svim ljudima i političkim strankama zainteresiranim i voljnim da brane ustavnost i zakonitost da dignu svoj glas protiv ove grube klijentelističke manipulacije koja narušava temeljne ustavne norme i jednakost pred zakonom.[1] Ovaj tekst predstavlja sadržaj otvorenog pisma hrvatskoj javnosti, koji je uputio autor, kao predsjednik Zajednice Srba Republike Hrvatske 21. XII 2010. g. 

Svetozar Livada: Stradanja i nadanja

NASLOVNA STRANICA