6.3. Prilog: Korespondencija sa ECPD

 

EVROPSKOM CENTRU ZA MIR I RAZVOJ

Terazije

Beograd

 

Poštovani gospodine Ostojiću,

Primio sam Vaše ljubazno pismo i žurno odgovaram.

Šaljem Vam autorizirani tekst bez izmjena ali samo lektoriran.

Predlažem da svojim autoritetom pokrenete inicijativu organiziranog izmirenja kod novonastalih vlada. Predlažem da se formira međudržavno tijelo koje bi na znanstvenoj osnovi koordiniralo institucionalno izmirenje.

Inače, za sadašnjih generacija nedovršeni rat neće se pretvoriti u izmirenje. Naime, tužbom Hrvatske i protutužbom Srbije vraćeni smo na prapočetak. Vjerujem da su nam institucije bolje od elita vlasti. U njima ima građana i građanskog rezona. Oni su nam uporište i posljednja nada. Oni mogu pokrenuti i stvoriti pokret izmirenja. Za to su potrebni inicijatori, timovi i koordinatori. Spreman sam da dam svoj obol ali bez Vaše inicijative svi smo bespomoćni. Nakon nekoliko Vaših skupova, smatram da imate najveći legitimitet da krenete na „sveti put izmirenja“. Ovdje se ništa povijesno nije dogodilo ni razriješilo bez trećega. Ako, dakle, izmirenje nema alternative, budite časni pokretač, a svojom inicijativom kao institucija zadužit ćete povijest. To su osnovne intencije moga saopćenja i želio bih praktičnu spoznaju kao kriterij istine o nama da nismo beznadni i da se nismo uzalud trudili.

Želeći istinsko izmirenje „mir s nama, mir s Vama“ najmirotvornije Vas zaklinjem učinite i nemoguće.

Srdačni pozdrav, prof. dr Svetozar Livada

 

U Zagrebu, 10. 12. 2008.

 

 

 

Poštovani gospodine Livada,

Na prvom mestu želim da istaknem da veoma visoko cenim Vašu inicijativu "organizovanog izmirenja ... novonastalih vlada na tlu bivše Jugoslavije",  a,  isto tako,  i Vaš predlog da se formira "međudržavno telo koje bi na znanstvenoj osnovi koordiniralo institucionalno izmirenje". Smatram da su i Vaša navedena inicijativa i Vaš predlog vredni pune pažnje, i ja ću ih preneti Akademskom savetu ECPD, čije je sedište u Parizu, sa posebnim naglaskom na njihovu važnost, u svom Izveštaju ovom Savetu za proteklu 2008. godinu, uz potrebne podatke o Vašoj ličnosti i dosadašnjem radu. O svemu ostalom u vezi s tim biće mi zadovoljstvo da Vas redovno obaveštavam.      

Srdačan pozdrav,

Izvršni direktor ECPD

Dr Negoslav P. Ostojić

 

17. 12. 2008.

 

Svetozar Livada: Stradanja i nadanja

NASLOVNA STRANICA