Датум и вријеме објављивања: 23.5.2011 9:38

5. Крушедолски сабор

Асоцијација избјеглица

Поводом организације 5. Црквено-народног Крајишког сабора „Крушедолска звона 2011 Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске издаје за јавност   


С А О П Ш Т Е Њ Е

 

Традиционални Црквено-народни саборКрушедолска звона 2011“  одржаће се ове године у суботу, 28. маја код манастира Крушедол на Фрушкој Гори. Организациони одбор одлучио је да од ове године посљедња субота у мају буде сталан термин за одржавање Крушедолског сабора.

Од 2000. до 2007. године  ова се  манифестација одржавала у мјесту Чортановци,  општина Инђија, када је у договору са владиком сремским Василијем, за мјесто сталног окупљања одређен  манастир  Крушедол. Сабор се одржава у знак сјећања на прогон Срба из Западне Славоније, који се десио 1. и 2. маја 1995. године, када је у злочиначкој операцији хрватске војске и полиције „Бљесак“ убијено  више од 300 људи, жена и дјеце и прогнано око 15.000 преосталих Срба, који су у то вријеме живјели на подручју Западне Славоније. Послије изрицања првостепене пресуде хрватским генералима  у Хагу за „удружени злочиначки подухват с циљем протјеривања српског становништва из Хрватске и отимања њихове имовине“ овогодишњи Сабор добива на посебном значају.

Уз чинодејствовање владике сремског Василија и свештенства у манастирској цркви, након литургије служиће се парастос за све Србе који су настрадали у ратовима од 1991. до 1999, као и оне који су преминули у прогонству и избјеглиштву. У поподневним сатима на позорници испред манастира биће приређен пригодан  културно-умјетнички програм. То ће бити смотра стваралаштва изворних мушких и женских пјевачких група и  културно-умјетничких друштава, која у избјеглиштву чувају обичаје, фолклор и традицију завичаја. На традиционални начин пјевања код Крајишких Срба – пјесму Ојкачу, коју је Хрватска регистровала  код УНЕСКО-а као своју нематеријалну културну баштину подсјетиће пјесник Ненад Грујичић, директор Бранковог кола из Сремаких Карловаца. Крушедолску бесједу говориће историчар умјетности Никола Кусовац из Београда, који има посебне заслуге око спашавања српске културне баштине за вријеме посљедњег грађанског рата са подручја Хрватске. У програму ће наступити драмски глумци, пјесници и народни појци.

Завичајни клуб Славонија из Инђије и Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске су организатори овог традиционалног окупљања. Очекујемо да ће овогодишњем Сабору присуствовати више хиљада посјетилаца из Србије, сусједних држава у којима живе Срби, као и  дијаспоре. Захваљујући донатору организован је бесплатан превоз из више мјеста  Србије.

 

                                                                                                 Предсједник Асоцијације

Београд, 22.5.2011.                                                                   Милојко Будимир, проф.

Назад