Датум и вријеме објављивања: 5.5.2011 9:18

Будимир: Само болесни умови могу говорити о Олуји као легитимној акцији

Милојко Будимир

БЕОГРАД - Само болесни умови могу говорити о "Олуји" као легитимној акцији, рекао је Срни предсједник Асоцијације избјегличих и других удружења Хрватске Милојко Будимир.

Будимир је поводом изјава педсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца и хрватске премијерке Јадранке Косор о легитимности хрватске војно-полицијске акције из 1995. године истакао да се не  може  говорити ни о каквој легитимности акције.

"Они су легитимно извели акцију, па што нису онда легитимно вратили Србе са тог простора? То значи да је њима само у интересу било да Срби оду и да се више не врате", рекао је Будимир и оцијенио да су Косорова и Пуповац `побркали лончиће`.

Напомињући да Срби у Хрватској нису били никакви освајачи и одбацујући тврдње Косорове о великосрпској хегемонији, Будимир је нагласио да је српски народ који је живио на тим просторима имао пуно право да живи и да нико не може добити легитимно право да некога истјера са тог подручја.

"Косоровој као и њеном коалиционом партнеру Милораду Пуповцу  важнији  је њихов лични комодитет и корист, од права српског народа који је и њиховом заслугом изгубио статус конститутивности и тако претворен у националну мањину", рекао је Будимир.

Он је истакао да "само болесни умови могу говорити о `Олуји` као легитимној акцији" и поручио да је "веће било право српског народа који је вијековима живио на том простору него нелигитимно настојање повампирене ХДЗ-овске политике почетком 90-их година 20.  вијека да се Срби насилно покоре и претворе у националну мањину".

Будимир је поручио да Србима право на равноправност и конститутивност није нико поклонио и да су они то платили својим милионским жртвама за вријеме Другог свјетског рата.

Он је оцијенио да су акције хрватске војске и полиције "Бљесак" и "Олуја" биле само завршетак политике која вуче коријене из Другог свјетског рата у коме је над српским народом на територији НДХ извршен геноцид.

Будимир истиче да су то чињенице које Косорова не жели да зна, а које су довеле и до грађанског рата у Хрватској од 1991. до 1995. године.

"Првостепеном пресудом Хашког трибунала хрватским генералима, избјегли и прогнани Срби добили су одређену сатисфакцију, али они траже да им се врате и сва друга права која су им насилно одузета. Зато с правом очекују да им се врати одузета имовина, људска и грађанска права, те право конститутивности народа", рекао је Будимир.

 Он је поручио да ће се, само ако простор Крајине добије статус политичке аутономије, створити повољан оквир за повратак на  просторе на којима су Срби  вијековима живјели као аутохтон и конститутиван народ.

Хашки трибунал осудио је хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача на казне затвора од 24 и 18 година за учешће у удруженом злочиначком подухвату у акцији "Олуја" с намјером да се присилно и трајно уклони српско становништво из Хрватске, док је генерал Иван Чермак ослобођен одговорности.

 

Извор: срна

Назад