Датум и вријеме објављивања: 22.4.2014 9:05

Будимир: Срби се одричу вјере и националног идентитета

Milojko Budimir

БЕОГРАД (Срна) - Предсједник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оцијенио је изузетно забрињавајућим што се велики број оних који су у Хрватској обиљежили православни Васкрс више не изјашњавају као Срби, те указао да има информације да је од рата до данас на територији те државе покрштено 30.000 Срба.

Будимир је Срни рекао да је недавно упокојени митрополит загребачко-љубљански Јован располагао подацима да је 30.000 Срба покрштено у Хрватској након акције "Олуја" 1995. године.

Он је нагласио да посебно забрињавају резултати посљедњег пописа, на коме су се Срби у великој мјери одрекли свог националног идентитета.

"Посебно забрињава то што се приликом посљедњег пописа становника, од 200.000 пописаних, њих око 40.000 изјаснило да су Срби првославне вјере, а 160.000 да су само православне вјере. То значи да се, након формирања такозване Хрватске православне заједнице, иде за тим да се Срби прикажу да су хрватске православне вјере", упозорио је Будимир. 

Он вјерује да је такозвана Хрватска православна заједница основана управо да би се још једном извршила подјела међу преосталим Србима у Хрватској.

"Нормално је да ми који смо избјегли и прогнани не можемо много да утичемо на то стање, али се никада нећемо одрећи ни наше вјере ни манастира, а знамо да смо због вјере у највећој мјери страдали у овом посљедњем рату", поручио је Будимир.

Он је подсјетио да пројекат асимилације и покрштавања Срба у Хрватској није ништа ново.

Будимир је оцијенио да је иронично то што ће до краја ове календарске године католички надбискуп Алојзе Степинац, који је у великој мјери одговоран за злочине и покрштавање 250.000 Срба у НДХ, бити проглашен свецем.

"Очекујући да неко изнова изврши канонизацију Степинца, мислим да је то контрапродуктивно за Католичку цркву. Надамо се да до тога, ипак, неће доћи, јер ако се на томе заснива светитељство, не знам шта онда можемо очекивати од такве цркве", закључио је Будимир.

 

Извор: БАНИЈА.РС

Назад