Датум и вријеме објављивања: 27.3.2013 11:45

БУДИМИР: ЗАГРЕБ НИЈЕ ИСПУНИО УСЛОВЕ ЗА УЛАЗАК У ЕУ

Будимир

БЕОГРАД, 27. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оцијенио је да констатација комесара за проширење ЕУ Штефана Филеа да је Хрватска испунила услове за приступање ЕУ по свим поглављима не одговара истини када је ријеч о прогнаним Србима из Хрватске."Како је могуће да Хрватска није испоштовала ниједну преузету обавезу према својим грађанима српске националности, да је оставила више од пола милиона Срба без основних грађанских и других људских права, а да је испунила тражене услове", пита Будимир. 

Он је за Срну рекао да оваква констатација Штефана Филеа указује на сву пристрасност ЕУ или оних њених чланица које су подржавале Хрватску, прво на њеном путу до сецесије, а сада и до пуноправног чланства у ЕУ. 

Будимир указује да ни петиција коју је потписало више од 70.000 избјеглих и прогнаних Срба, који су оштећени у својим правима, није била довољна да би том проблему ЕУ поклонила одређену пажњу. 

"За ЕУ, по свој прилици, више значи реструктурисано бродоградилиште `Бродосплит` него то што се Срби који су протјерани или који су остали у Хрватској и даље третирају као грађани другог реда“, истиче Будимир. 

Он подсјећа да једино Србима из Хрватске, од свих бивших република СФРЈ, нису враћена одузета станарска права, пензионери су остали без својих пензија, приватизација је извршена без Срба, остали су без своје динарске и девизне штедње, а ексхумација и идентификација посмртних остатака тече изузетно споро. 

"У посљедње вријеме ескалирао је говор мржње, а посљедњи напад на ученике Богословије манастира Крка указује да Србима није гарантована ни безбједност“, констатује Будимир. 

Он додаје да је све ово условило заустављање повратка, а према прошлом попису из априла 2011. године број Срба се смаљио и тај тренд се и даље наставља. 

"За проведено етничко чишћење Хрватска ће бити награђена пуноправним чланством у ЕУ, док се Србији одузима право да заштити своје грађане на подручју Косова и Метохије које је било само покрајина, а Албанци национална мањина", наводи Будимир. 

Он каже да остаје питање да ли ће се можда ови проблеми ријешити након уласка Хрватске у чланство ЕУ или ће то бити само "кишобран" да се реализују идеје да је "Хрватска само земља Хрвата, а да су сви остали само гости". 

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе изјавио је јуче на свечаној сједници хрватске Владе да је Хрватска "показала способност и обавила обавезе на вријеме и тако испунила услове за приступање ЕУ по свим поглављима"

 

 

 

Извор: срна

Назад