Датум и вријеме објављивања: 18.9.2012 8:11

ХРВАТСКА ДРЖАВА ДА СЕ ИЗЈАСНИ О КЕРУМОВОЈ ИЗЈАВИ

Асоцијација

БЕОГРАД, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске очекује да се о изјави градоначелника Сплита Жељка Керума да су "Срби извор свих проблема у Хрватској" изјасне и представници Хрватске, која би морала заштитити интересе Срба који су остали у тој држави, а која их и даље третира као грађане другог реда.

 

 

"Када би то било само мишљење Жељка Керума или неких других екстрема, онда заиста не би заслуживало већу пажњу. Међутим, Керум каже да је то став цијеле државе, само што се већина никада није нашла у ситуацији да је неко пита за мишљење“, рекао је Срни предсједник Асоцијације Милојко Будимир.

 

Он наглашава да се тако понашају и хрватски политичари, били они из СДП-а, ХДЗ-а или неких других мањих политичких странака, који су толико опсједнути Србима да од њих виде опасност и када Срба више нема.

 

"Тврдити да Срби и даље имају већински утицај на медије и на новчана средства у Хрватској и да имају `страшне позиције` у Европи звучи невјероватно. Иако су Срби у Хрватској од сувереног и конститутивног народа сведени на националну мањину, сада и та мањина смета и тражи се начин како да нестане“, констатује Будимир.

 

Он поручује да је то суштинско питање и за српске политичаре у Хрватској, који о томе морају упознати земље чланице ЕУ прије него што Хрватска од средине сљедеће године постане њихова пуноправна чланица.

 

Према Будимировим ријечима, колико је Хрватска озбиљна држава можда најбоље говори чињеница да још нису објављени резултати пописа становништва који је проведен још у априлу 2011. године.

 

"Сматрамо да се резултати пописа не објављују да би се прикрио податак да је број Срба мањи од три одсто и да је Хрватска сада

етнички најчистија земља у Европи“, каже Будимир.

 

Он указује да су избјегли и прогнани Срби из Хрватске остали без имовине, која се процјењује на око 30 милијарди евра, а одузета су им и основна људска и грађанска права.

 

"Ако оваква Хрватска задовољава европске стандарде, онда се заиста треба замислити ко још заговара такву политику и коме она уопште треба", истиче Будимир.

 

Градоначелник Сплита Жељко Керум изјавио је јуче за Хрватску радио-телевизију да су "Срби извор свих проблема у Хрватској" и да је то мишљење цијеле државе,

 

"То што сам ја рекао, то је моје мишљење и мишљење цијеле државе, само што се већина никада није нашла у ситуацији да је неко пита за мишљење о Србима", рекао је Керум.

 

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

"Срби извор свих проблема Хрватске"

Назад