Датум и вријеме објављивања: 5.12.2012 13:57

ЈЕРЕМИЋЕВА ИНИЦИЈАТИВА "СЛАМКА СПАСА"

Асоцијација

БЕОГРАД, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Избјегли и прогнани Срби из Хрватске у иницијативи предсједника Генералне скупштине УН Вука Јеремића да закаже расправу о раду Хашког трибунала виде посљедњу сламку спаса која би донекле могла ублажити неправду која им је учињена, саопштила је данас Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске."До одржавања јавне тематске дебате о овој теми, која је заказана за 10. април 2013. године, избјегличка удружења планирају да предузму одређене кораке. Организацијом јавних скупова, трибина, конференција за новинаре, преко писаних и електронских медија жртве прогона изнијеће своју истину и тако још једном упознати домаћу и свјетску јавност о неправди која им је учињена", наводи се у саопштењу Асоцијације достављеном Срни. 

Асоцијација је најоштрије осудила изјаву предсједника Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Расима Љајића да ће Србији само штетити одлука предсједника Генералне скупштине Вука Јеремића да закаже расправу о раду Трибунала.

 

 

"Послије срамне пресуде Хашког трибунала којом су ослобођени сваке одговорности хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач, као и посљедњег ослобађања Рамуша Харадинаја, иницијатива Вука Јеремића наишла је на плебисцитарну подршку код избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске. Зато су они са запрепаштењем и невјерицом прихватили изјаву Расима Љајића, који сматра да је то само лична Јеремићева промоција која неће донијети ништа добро", наводи се у саопштењу. 

Избјегли Срби из Хрватске сматрају да су за овакво стање првенствено одговорне УН које су основале Хашки трибунал и зато имају обавезу да проведу расправу о раду тога суда, као и посљедицама које су из тога проистекле. 

"Посебно УН имају ту обавезу јер је акција хрватске војске и полиције `Олуја` изведена на подручје које је било под њиховом заштитом. Уколико ова расправа не постигне очекивани резултат, неће то бити само пораз правде, него ће и саме УН изгубити сваки кредибилитет", истиче се у саопштењу. 

Асоцијација избјегличких удружења још једном апелује на Владу Србије да подржи Јеремићеву иницијативу и истовремено моли Министарство спољних послова да реализује ранију идеју да се конзулат Србије из Ријеке пресели у Книн, што би било од већег значаја и интереса за преостале Србе који се у посљедње вријеме нашли у још тежем положају. 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Назад