Датум и вријеме објављивања: 5.5.2011 9:30

КАКО САЧУВАТИ „ОЈКАЊЕ“?

Kapa i tamburica

У новембру 2010. године UNESCO је прогласио и заштитио „ојкање“, односно „ојкачу“, као нематеријалну културну баштину од изузетног значаја, што је врло важан и позитиван догађај. Међутим, „ојкача“ није заштићена као нематеријална културна баштина онога коме заправо припада. Хрватска је најпре прогнала Србе, па сада користи ту ситуацију и промовише „ојкање“ као своју нематеријалну културну баштину, а ради се заправо о вокалним облицима традиционалних песама Срба Крајишника.

Изворно крајишко певање је веома специфично и корени тог начина културног изражавања сежу далеко у прошлост. Срби Крајишници, тј. Срби динарског поднебља, своје певање изводе у групама где један води песму и пева први глас док други прате, односно басирају и на тај начин стварају мелодију. Специфичност овог начина певања одсликава се кроз узвик „ој“, па се те песме зову „лички ојкан“, „далматинска ојкалица“, „кордунашка ојкача“, итд. Заправо, ради се о песмама којима је корен исти а у зависности од тога где се изводе могу имати различиту интонацију и различите украсе.

Ове песме су се изводиле у различитим приликама: на прелима и поселима, на различитим весељима, уз рад (нпр. косци на косидби, жетеоци на жетви) али и у тешким тренуцима. Групе које изводе песму могу бити чисто мушке, чисто женске или мешовите. У неким случајевима певаче је пратила тамбурица самица.

Када смо, по прогонству из завичаја и доласку у Р. Србију, основали Удружење, једна од приоритетних тема којом смо решили да се бавимо управо је заштита и очување културно-уметничког народног стваралаштва, где смо у први план ставили изворно крајишко певање. Тако је Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“ покренуло Фестивал изворних крајишких песама „Крајишки бисери“.

Фестивал постоји осам година. Првих пет фестивала били су ревијалног карактера а од шестог по реду Фестивал „Крајишки бисери“ прерастао је у такмичарски, те наступе учесника прати стручни жири. Ове године „Крајишки бисери“ одржавају се девети пут а ми ћемо дати све од себе да још много година трају и чувају културну баштину и идентитет крајишких Срба.

На Фестивалу „Крајишки бисери“ сваке године учествује око двадесет изворних крајишких група, како мушких и женских, тако и мешовитих. За ових осам година постојања, на Фестивалу је учествовало око шездесет изворних група и КУД-ова. Како бисмо на неки начин наградили оне који се труде да очувају изворно крајишко певање и стимулисали их да наставе још квалитетније да раде, установљене су пригодне награде за најуспешније. Главне награде су златна, сребрна и бронзана плакета у виду симбола Фестивала.

Како бисмо додатно подигли квалитет, од ове године у плану је да се пре фестивала одржи семинар на коме ће учесници имати прилике да усвоје корисна теоријска и практична знања и који ће бити нека врста квалификација за учешће на „Крајишким бисерима“. Семинар ће држати угледни предавачи који се баве овом темом. Сваки учесник семинара добиће уверење (сертификат) да је прошао семинар „Крајишки бисери“.

Верујемо да ће у наредном периоду надлежне институције, медији и стручна јавност овоме посветити значајну пажњу. Стога позивамо све који су заинтересовани за ову област културног изражавања да нам се, сходно својим афинитетима и могућностима, придруже да заједно истрајемо у очувању изворног крајишког певања и изборимо да се „ојкање“ врати ономе коме и припада.

                                                                                                           С поштовањем,

Пландиште, 04. мај 2011. год.                                                   Никола Г. Везмар, председник

 

ЗАВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ  КРАЈИШНИКА „НИКОЛА ТЕСЛА“ЗАВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ  КРАЈИШНИКА „НИКОЛА ТЕСЛА“

Србија - Пландиште - Војводе Путника 38 - Тел.: +381 063 86 94 919

www.zuknikolatesla.org

е-mail: zuknikolatesla@gmail.com

Жиро-рачун: 340-5342-06;  ПИБ: 10 12 39 410

Назад