Датум и вријеме објављивања: 11.10.2011 14:24

Крајишки ликовни салон

У организацији Удружења Срба из Хрватске и СКД „Зора“ Книн-Београд и ове године организујемо традиционални 12(25) Крајишки ликовни салон. Салон ће  бити отворен 14. октобра  2011. године  у 19 часова, у Галерији Музеја жељезнице у Београду (Немањина 6). На овогодишњи салон доставило је своје радове више од 50 умјетника што гарантује не само велику заступљеност него и квалитет. Послије Београда  договорено је гостовање у Лазаревцу и Крагујевцу. Постоји идеја СКД „Просвјета“ из Загреба да се овогодишњи салон представи публици и у неким градовима у Хрватској (Загреб и Книн).
    Ове године обељежавамо и 20. годишњицу од почетка рада Умјетничког братства манастира Крка. Планирамо да овогодишњи Каталог буде комбинован и са активностима које су везане за рад Умјетничког братства манастира Крка. Ово ће на извјестан начин бити наш допринос напорима које улазе монаштво и Далматински владика Фотије да се отвори стална галерија унутар манастира, који сваке године посјети више десетина хиљада туриста. И на овогодишњем салону биће заступљени радови настали у оквиру ликовне колоније Умјетничког братства манастра Крке,  а која је свој рад уз мањи прекид наставила до данас
Крајишки ликовни салон до сада је  организован једанаест пута у избјеглиштву а тринаест пута у Книну, до прогона Срба из Хрватске у августу 1995. године.  Сваке године ова изложба представља једногодишњу смотру ликовног стваралаштва  не само избјеглих и прогнаних умјетника него и њихових пријатеља чланова УЛУС-а.
Радови овогодишњег салона одликују се разноликошћу како у материјалу и техници тако и у тематици. Када су у питању фигуралне представе, осим неколико портрета са психолошком нотом, заступљено је и неколико икона са мотивима из хришћанске иконографије, али и неколико анималистичких мотива. Заступљене су и мртве природе, етно мотиви, али и пејзажи и ведуте градова, како оних који приказују завичај тако и оних који нам дају сегменте из Србије, али и иностраних градова. Неки аутори говоре језиком симбола, радећи апстрактне слике. Сваки рад прича нам своју причу, драмски увјерљиво, свјежим изразима, бираним и трајно упечатљивим тоновима. Посматрајући изложене радове, несумњиво остајете задивљени квалитетом, озбиљношћу приступа, као и богатством идеја.
„Крајишки ликовни салон“ има велику улогу у животу Срба из Крајине, јер говори о нашим коријенима, вриједностима духа које су нас сачувале на тим просторима, и који већ деценијама оставља трајна свједочанства и неизбрисив траг  о нашем постојању и богати и гради ликовну сцену, али и српску културну баштину и даје макар мали допринос познавању одређених појава у сликарству овог времена. Из вишедеценијског континуитета организатори ове изложбе црпе снагу да наставе на том путу, којим ће наставити да иду и они који тек долазе.

Београд, октобар 2011.

 

Генерални секретар Удружења
Милојко Будимир, виши кустос

 

 

Krajiski likovni salon Krajiski likovni salon Krajiski likovni salon

Назад