Датум и вријеме објављивања: 4.11.2012 12:55

КРАЈИШКИ УМЈЕТНИЦИ КИСТОМ ПРИЗИВАЈУ ЗАВИЧАЈ

Асоцијација

КРАГУЈЕВАЦ, /СРНА/ - У крагујевачком Музеју "21. октобар" на Шумарицама  1. новембра отворен је "Крајишки ликовни салон", а изложена су дјела 82 умјетника, који кроз ликовни израз настоје да призову завичај и сачувају га од заборава.Изложбу су отворили генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир и члан Удружења ликовних умјетника Србије Никола Церовац, у присуству већег броја посјетилаца и уз наступ мушке и женске пјевачке групе "Зора" из Крагујевца. 

"Ову изложбу већ су могли да виде поштоваоци умјетности у Београду и Панчеву, а након Крагујевца, 15. новембра отворићемо изложбу и у Новом Саду", рекао је Будимир за Срну. 

Организатори изложбе су Удружење Срба из Хрватске, заједно са Завичајним клубом "Книнска Крајина", Српским културним друштвом "Зора" Книн – Београд и Удружењем грађана Крајине "Зора" из Крагујевца. 

"Крајишки ликовни салон" представља наставак "Книнског ликовног салона" који се до прогона Срба из Хрватске одржавао у Книну. 

Свих ових година за вријеме избјеглиштва ова културна манифестација помогла је многима да кроз ликовни израз сачувају своју Крајину од заборава. 

Посебан печат салону дају радови умјетника који редовно учествују у раду Умјетничког братства манастира Крка, које је обиљежило 20-годишњицу дјеловања. 

За овогодишњи Салон радове су доставила су 82 умјетника која нису ограничена својим занимањем, годиштем, темом и техником, већ само квалитетом, па је присутна изузетна разноврсност и сваки рад прича своју причу изражену уљем, акварелом, цртежом, графиком, фотографијом, причу представљену у камену, дрвету, бронзи, теракоти… 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Назад