Датум и вријеме објављивања: 14.1.2012 18:51

Манипулација - Критика споразума Коалиције избегличких удружења са СНС

Budimir

Асоцијација: Избеглицама није место у политичким странкама


Асоцијација избегличких и завичајних удружења Срба из Хрватске и Центар за комуникацију "Правда" најоштрије су осудили Коалицију удружења избеглица да је споразумом са СНС-ом покушала да манипулише том популацијом

Председник асоцијације Милојко Будимир истиче за Пресс да избеглице не смеју да се везују ни за једну политичку странку, већ морају искључиво да буду уз власт.

- Наше проблеме не може да реши опозиција, нити било ко други осим државне власти, па не смемо да се јавно политички декларишемо. Тим споразумом Коалиција избегличких удружења прекршила је Конвенцију УН о избеглицама и Статут избегличких удружења. Тужно је што председник те коалиције Миодраг Линта користи тај споразум са СНС-ом ради своје личне промоције и на тај начин злоупотребљава све избеглице из Хрватске - наглашава Будимир.

 

Матијаш: Користио Хрватима

Он је најавио да ће избеглице, које су у међувремену добиле држављанство Србије и тако оствариле бирачко право на изборима, сами, као и до сада, одлучити коју ће политичку опцију подржати.

Будимир је напоменуо и да Линта ни није избеглица, већ да је у Србији остао након завршеног факултета у Београду.

- Линта је за пројекте свог удружења добијао новац од хрватских институција - закључује Будимир.

Раде Матијаш, потпредседник асоцијације, каже за Пресс да је Линта лично одговоран за то што Србима избеглим из Хрватске нису враћена станарска права.

- Линта је спроводио тај процес и одговоран је што тада нисмо добили назад станарска права, већ нам је Хрватска дала програм стамбеног збрињавања, што је сасвим друго. То иде у корист Хрватској, а не избеглицама - каже Матијаш.

Председник Управног одбора Центра за комуникацију "Правда" Драган Секуловић одбацио је споразум између СНС-а и Коалиције избегличких удружења и позвао избеглице у Србији да ускрате подршку напредњацима.

- Избеглице не могу потписати споразум са истим онима који су унесрећили Србе у Хрватској, који су им упутили фаталну претњу да не прихвате план "З 4", који су издали чак и свог вођу и матичну странку, којима не дозвољавају ни да пређу државну границу са Хрватском - навео је Секуловић.

С друге стране, Миодраг Линта каже да је споразум са СНС-ом потписан само зато што са његовом коалицијом нико из власти није желео да комуницира.

 

Линта: Изашли у сусрет

- Током 2010. године послали смо премијеру Мирку Цветковићу и председнику Тадићу укупно 15 службених дописа како би примили нашу делегацију, али нам нису чак ни одговорили. У фебруару прошле године смо свима понудили дијалог, а како нам је само СНС изашао у сусрет, са њима смо сада и потписали споразум - рекао је Линта, и истакао да се та коалиција није учланила у СНС, ни као колективни члан, нити је он лично члан те странке.

Линта је негирао оптужбе да није избеглица.

- Након прве две године студија у Загребу, 1991. сам због антисрпске атмосфере дошао у Београд, где сам наставио студирање и остао сам овде - рекао је Линта, и додао да је неколико година имао статус избеглог лица.

Ивана Жигић, Београд

 

 

Извор: pressonline

Назад