Датум и вријеме објављивања: 9.11.2012 8:16

ЛИЦЕМЈЕРНА ПОНУДА ХРВАТСКЕ О УЛОЗИ ПОСРЕДНИКА

Асоцијација

БЕОГРАД, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске сматра да је лицемјерна понуда Хрватске да преузме улогу посредника у преговорима између Београда и Приштине јер је та држава међу првима признала независност Косова.

 

"У исто вријеме није могуће са једне стране признати независност Косова и жељети му пуну афирмацију и успјех, а са друге стране развијати добросусједске односе са Србијом", оцјењује предсједник Асоцијације Милојко Будимир.

 

Он је за Срну изјавио да избјегли и прогнани Срби из Хрватске сматрају да би Хрватска, ако се већ нађе у улози посредника, требало да својим држављанима српске националности, који су живјели на простору бивше Републике Српске Крајине, обезбиједи сва она права која тражи за Албанце на Косову.

 

"Срби су у Хрватској били конститутиван и суверен народ за вријеме постојања СФРЈ, док су Албанци на Косову и Метохији представљали националну мањину", наглашава Будимир.

 

Осим тога, подсјећа он, избјегли Срби из Хрватске очекују да у периоду мониторинга до пуног пријема Хрватске у чланство ЕУ, које се очекује средином 2013. године, Хрватска врати Србима основна људска и грађанска права и испуни преузете обавезе из билатералних и међународних уговора које је потписала.

 

"Нуђењем посредништва Хрватска жели да се још једном захвали оним Албанцима који су активно учествовали за вријеме протеклог грађанског рата у мучењу и прогону српског становништва са подручја Хрватске због чега су појединци добили највиша одликовања, а међу њима су Рахим Адеми, Агим Чеку и други“, каже Будимир.

 

Он сматра да је оваквом политиком Загреба тешко очекивати да у скорој будућности дође до нормализације односа између Србије и Хрватске.

 

"Ако Хрватска испуни преузете обавезе и врати Србима статус народа који су изгубили доношењем новог хрватског устава 1990. године, онда ће моћи да рачуна на улогу посредника и исправи грешке неразумне политике која је довела до прогона готово цјелокупног српског становништва са подручја Хрватске“, закључује Будимир.

 

Хрватски премијер Зоран Милановић понудио је приликом недавног сусрета у Загребу са предсједником привремене владе Косова Хашимом Тачијем да Хрватска посредује у преговорима између Београда и Приштине.

 

Хрватски предсједник Иво Јосиповић оцијенио је да је Милановић понудио "објективно посредништво" између Србије и Косова и "тиме изразио став хрватске државне политике".

 

"Ми смо с једне стране признали независност Косова и желимо му пуну афирмацију и пун успјех, а с друге стране са Србијом као сусједом желимо најбоље могуће односе. Ако у томе можемо и активно помоћи, мислим да је то врло добар потез", рекао је јуче Jосиповић

 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png 

Назад