Датум и вријеме објављивања: 16.1.2012 11:02

"МИРНА РЕИНТЕГРАЦИЈА" ПЛОД ЕТНИЧКОГ ЧИШЋЕЊА

budimir

        БЕОГРАД, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир рекао је да је до "мирне реинтеграције" у Источној Славонији, Барањи и Западном Срему дошло послије прогона готово цјелокупног становништва са подручја Крајине.

        "Да је Хрватска жељела да остану Срби, онда не би било ни `Бљеска` ни `Олује` и данас би се могло говорити о `мирној` реинтеграцији на подручју читаве Хрватске", рекао је Будимир за Срну, коментаришући јучерашњу свечаност у Вуковару поводом 14. годишњице "мирне реинтеграције".

        Будимир истиче да се не може говорити да је проведена реинтеграција у источном дијелу Хрватске била "најмирољубљивији пројекат у Европи" све док проблеми прогнаних Срба из Хрватске не буду ријешени и не врате се они који су протјерани са својих вјековних огњишта.

        "Осим тога, нико не помиње да је и послије доношења Ердутског споразума, за вријеме те `мирне реинтеграције`, ово подручје напустило око 70 000 Срба", каже Будимир.
        
        Према Будимировим ријечима, повјерење, мир и праведност - три кључне ријечи које је изговорио хрватски предсједник Иво Јосиповић током обиљежавања 14. годишњице "мирне реинтеграције" Вуковара остаће само демагогија уколико нове хрватске власти не врате Србима сва насилно одузета права,

        "Те Јосиповићеве ријечи долазе као `мелем на рану` Србима, који су већ двије деценије третирани у Хрватској као грађани другог реда. Надамо да ће новоизабрана хрватска влада и предсједник Јосиповић исправити неправду која је нанесена Србима из Хрватске и вратити им не само насилно одузета имовинска и друга права него и достојанство народа", рекао је Будимир.
        
        Он каже да је политика ХДЗ-а и хрватског предсједника Фрање Туђмана била да се етнички очисти Хрватска, у којој ће Срби бити сведени на занемарљив проценат, тако да је данас Хрватска једна од етнички "најчистијих" држава у Европи.

        Будимир наводи да охрабрујуће ријечи хрватског предсједника Иве Јосиповића пред његову посјету Србији, најављену за фебруар, враћају наду избјеглим и прогнаним Србима да ће коначно дочекати да буду ријешени њихови бројни проблеми.

        Он каже да се првенствено очекује да Хрватска врати или компензира Србима станарска права, да обнови у рату порушене куће, да пензионерима исплате заостале пензије, те да буде извршена ексхумација и идентификација посмртних остатака.

        "Посебно се слажемо када Јосиповић каже да `без правде нема мира`, јер тек када би се ове ријечи преточиле у дјела могло би се говорити и о бољим односима између Србије и Хрватске а тако би и тужба и противтужба за геноцид избубиле сваки смисао", сматра Будимир.                                                                        

        Он очекује да ће приликом посјете Србији хрватски предсједник Иво Јосиповић разговарати и са представницима избјегличких удружења који до сада нису никад били у прилици да присуствују оваквим разговорима ико се радило о њиховој судбини.  

 

             

Извор: срна

 

Назад