Датум и вријеме објављивања: 15.2.2012 13:46

НАДА У ПРАВИЧНОСТ КОНАЧНЕ ПРЕСУДЕ ХРВАТСКИМ ГЕНЕРАЛИМА

budimir

БЕОГРАД, 15. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Избјегли и прогнани Срби из Хрватске, који су најбоље осјетили шта значи прекомјерно гранатирање, поздрављају одлуку Жалбеног вијећа Хашког трибунала да одбаци поднесак 12 америчких стручњака, који су тражили да се преиспитају налази у вези са незаконитим артиљеријским нападом током операције "Олуја", и оцјењују да то враћа наду у правичност коначне пресуде хрватским генералима.

"Послије првостепене пресуде хрватским генералима и изречене квалификације да је `Олуја` била удружени злочиначки подухват, ова одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала враћа нам наду и у правичност коначне пресуде хрватским генералима, те да ће квалицикација за `Олују` остати непромијењена", изјавио је Срни предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

Према његовим ријечима, Хрватска се још једанпут покушала послужити лукавством у чему има "миленијумско искуство". "Умјесто да пронађе артиљеријске дневнике и тако покуша да демантује прекомјерно гранатирање, Хрватска тражи америчке лобисте, при чему не штеди средства", наглашава Будимир.

Он сматра да би послије коначне пресуде хрватским генералима и нова хрватска влада морала да промијени свој однос према "Олуји", која више не би смјела да се слави као "дан побједе и домовинске захвалности", јер је ријеч о злочину који је довео до прогона и етничког чишћења више од 250 000 Срба, који су вијековима живјели на подручју Крајине.

"Хрватска, која се налази на прагу уласка у чланство ЕУ, коначно би требало да прихвати стандарде који вриједе у свим цивилизованим земљама и напусти политику која је довела до грађанског рата и етничког чишћења, што је у првостепеној пресуди Анти Готовини и Младену Маркачу прихватио и Хашки трибунал", каже Будимир.

Он наводи да приступ Хрватске, која има за циљ да снагом силе, а не аргумената промијени првостепену пресуду Хашког трибунала, није ништа друго него наставак политике која је покренула и тужбу Хрватске против Србије.

"Само ако остане првостепена пресуда и Хрватска прихвати ову чињеницу, има наде за нове односе и нову политику која мора довести до тога да се хрватским држављанима српске националности врате она права која су им насилно одузета и престану се третирати као грађани другог реда", закључио је Будимир.

Жалбено вијеће Хашког трибунала одбацило је јуче поднесак 12 америчких стручњака, који су тражили да се преиспитају налази у вези са незаконитим артиљеријским нападима током операције "Олуја" из првостепене пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

"Вијеће се није увјерило да би прихватање поднеска помогло у одлучивању у жалбеном поступку", наводи се у одлуци.

Поднесак, који је тим од 12 америчких правних и војних стручњака поднио у својству "пријатеља суда", предат је жалбеном вијећу средином јануара ове године.

Они су затражили да жалбено вијеће размотри и одбаци налазе из првостепене пресуде о противправном артиљеријском напраду на цивиле у Книну и другим градовима у Крајини за вријеме операције "Олуја" почетком августа 1995. године.

Генерали Анте Готовина и Младен Маркач осуђени у априлу прошле године на 24, односно 18 година затвора због учешћа у удруженом злочиначком подухвату, на чијем је челу био тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман, с циљем да се Срби протјерају из Крајине.

Вијеће је уврдило да је артиљеријски напрад на Книн, Обровац, Бенковац и Грачац био неселективан и незаконит и да је био усмјерен против цивила.

Одбрана се залагала за прихватање документа, наводећи да се поднесак експерата подудара са њиховим жалбеним поднеском, док се тужилаштво томе успротивило, сматрајући да документ не би био од користи жалбеном вијећу и да је његов садржај неважан, а подносиоци нису објективни и непристрасни. 

 

Извор: срна

Назад