Датум и вријеме објављивања: 25.7.2012 19:50

НЕ УКИДАТИ МИНИСТАРСТВО ЗА ДИЈАСПОРУ!

Будимир

БЕОГРАД, 25. ЈУЛА /СРНА/ - Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске сматра да би укидањем Министарства за дијаспору у Влади Србије дошло до прекида у комуникацији са дијаспором и Србима у региону, чиме би се покидале тек успостављене нити сарадње и девалвирали постигнути резултати.

 

"Посебно би се то негативно одразило на Србе у региону чији је положај изузетно тежак, јер су се распадом СФРЈ нашли у другим државама које им нису наклоњене и гдје се још увијек третирају као грађани другог реда", изјавио је Срни предсједник Асоцијације Милојко Будимир.

Укидањем овог министарства, како је оцијенио Будимир, Срби у региону који су у тим земљама били конститутиван народ изнова ће изгубити везу са матицом, што ће убрзати њихову асимилацију и нестанак.

"Молимо посланике у Народној скупштини Србије да превазиђу страначке подјеле и у интересу више од 3,5 милиона Срба који живе изван матице оставе ово министарство. Ако је нешто добро урађено у протеклом периоду, онда је то урадило Министарство за дијаспору, које је ударило солидан темељ за односе између матице и Срба у дијаспори и региону", закључио је Будимир.

Како је раније најављено, у новој влади Србије умјесто досадашњих министарстава за дијаспору, вјере и људска и мањинска права биће уведене посебне канцеларије - једна за вјере, а друга за дијаспору и људска и мањинска права.

Извор: срна

Назад