Датум и вријеме објављивања: 28.1.2013 11:47

НОВЦЕМ СЕ НЕ МОЖЕ НАДОКНАДИТИ НЕЧИЈИ ЖИВОТ

Вариводе

БЕОГРАД, 28. ЈАНУАРА /СРНА/ - Пресуда Општинског суда у Книну према којој Хрватска мора да исплати 71.000 евра одштете Јовану Берићу и његовим сестрама због убиства њихових родитеља у септембру 1995. године заслужује одређену пажњу ако је почетак нове политике и друкчијег односа према српским жртвама, изјавио је предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења из Хрватске Милојко Будимир."Ако је ово почетак једне нове политике и другачијег односа премажртвама, онда свакако заслужује одређену пажњу. Али, свакако нијепотпуна сатисфакција само новчана надокнада, јер не постоје финансијскасредства којима се може исплатити нечији живот. Одговорност 
оних који су починиле злочине донекле би ублажила бол за онима који су на звјерски начин лишени живота", рекао је Будимир за Срну. 

Он каже да у Хрватској, нажалост, тога нема, јер је хрватско правосуђе и даље етнички мотивисано и суди само Србима, чак и онда када за то не постоји никакав повод. 

"Ова би пресуда, донесена у времену мониторинга пред улазак Хрватске у ЕУ, требало да скрене пажњу чланицама Уније да је Хрватска, наводно, правна држава која извршава своје обавезе, па тако испуњава стандарде који вриједе у тим земљама. Али, `једна ласта не чини прољеће`, па ће свакако требати причекати да ли ће и остали који су изгубили у рату своје најмилије бити третирани на исти начин", истиче Будимир. 

Он подсјећа да није ријеч само о злочинима над недужним цивилима који су се десили за вријеме протеклог грађанског рата у Хрватској или непосредно након акције "Олуја", него и други злочини који су почињени послије тога, па све до овог времена. 

"Индикативно је да хрватска полиција никада није у стању да открије починиоце, а када у томе и успије покаже се да се ради о малољетним особама. Ово свакако појачава страх код оних који би се одлучили на повратак, јер им још није гарантована безбједност“, наводи Будимир. 

Он наглашава да избјегли и прогнани Срби очекују да ће коначно послије срамне ослобађајуће пресуде Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу коначно бити процесуирани сви они који су починили злочине, а њихов број сигурно није мали. 

"Од тога свакако зависи да ли ће доћи и до нормализације односа између Србије и Хрватске, што би било посебно у интересу прогнаних Срба који се још увијек, ни послије седамнаест година, не могу вратити у мјеста одакле су протјерани“, додаје Будимир. 

Општински суд у Книну донио је 23. јануара неправоснажну пресуду према којој Хрватска мора да исплати укупно 540.000 куна /око 71.000 евра/ одштете Јовану Берићу и његовим сестрама због убиства њихових родитеља у селу Вариводе код Книна у септембру 1995. године, послије акције "Олуја". 

Том приликом у Вариводама је убијено деветоро старијих грађана српске националности, а за тај злочин нико није кажњен. 

Према доступним информација, истрага у случају Вариводе поново се води, али полиција и тужилаштво не желе о томе да говоре. 

Тужбу за обештећење Јована Берића и његових сестара прво су одбили нижи судови у Книну и Шибенику, али је прошлогодишњом пресудом Врховног суда пресуда поништена и случај враћен на ново суђење. Иако нису пронађени и процесуирани починиоци злочина, Врховни суд је утврдио да дјеца убијеног брачног бара Берић имају право да буду обештећена. 

Врховни суд је тада утврдио да је убиство српских цивила у Вариводама код грађана изазвало осјећај страха, ужаса и сопствене несигурности, те да је тај чин имао обиљежја терористичког акта. 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ПАРАСТОС У ВАРИВОДАМА И ГОШИЋИМА

Хрватска одговорна за злочин у Вариводама

 

Назад