Датум и вријеме објављивања: 28.8.2012 19:29

ПОЖАРИ СУ ОДАВНО ПОХАРАЛИ КРАЈИНУ

Пожари

БЕОГРАД, 27. АВГУСТА (СРНА) - Док цијели регион трпи велике штете од суше, једино Срби из Хрватске немају тих проблема - њихова земља и имања су одавно попаљена и похарана, а одговорност за то сноси, прије свега, политика ХДЗ-а и Фрање Туђмана. 

 

Тужни су и пусти српски крајеви у Хрватској ових топлих аугустовских дана. Некада су то биле обрађене њиве, а подручја уз ријеке представале су праве оазе зеленила и благостања. 

 

Зеленила су се крајишка поља, одјекивала чобанска пјесма и чула граја сеоске дјечице. 

 

Посебно је било весело с јесени, када крене берба шљива и "печење" ракије. Тада су се могле чути ојкаче и грокталице. 

 

Нема више ни прела, ни ојкаче... Остала је само пустош. Не чује се више ни птица. Као да су отишле са онима који су ту живјели. 

 

Шта је са српским пољима? Тамо сада расту коров и шипражје. Трње је изникло на сваком кораку. Трн до трна, грм до грма, камен до камена... Ријетки су повратници или они који повремено посјете напуштена огњишта трудећи се да преостале куће не зарасту у прашуму. 

 

Једини "посјетиоци" празних и попаљених домова су - дивље животиње. Али и оне као да су се припитомиле. Ноћ је њихово вријеме. Покупе храну која им се остави и оду. 

 

А онда крену пожари. Гори Крајина. Једино ватра може да врати ранији изглед амбијенту. 

 

Изнова се, испод зараслина, укажу зидови оргада које су вриједне руке стољећима слагале. Пламичци ватре дижу се високо до неба. Гори трње, раслиње, шипражје... 

 

Горе усјеви које су посијали они који су протјерали Србе. Наша је љетина изгорјела у „Олуји“. Изгорјела су поља са кукурузом и пшеницом. Изгорјели амбари, свињци, кокошињци... 

 

Изгорјеле куће и окућнице. Никога није било да угаси пожар. Моћници су га распиривали. 

 

Тај пожар и не може бити угашен док се не врате они који су ту живјели. Можда је ова суша посљедња опомена онима који одлучују. 

 

Зато су од посљедица овогодишње суше Срби из Крајине и Хрватске имали најмање штете. 

 

Пише: Милојко БУДИМИР БЕОГРАД, 

(Аутор је предсједник избјегличких и других удружења Срба из Хрватске). 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Назад