Датум и вријеме објављивања: 30.4.2012 8:31

Реаговање на пресуду Антонију Вујчићу у Сплиту

Србе на врбе

Поводом  пресуде Општинског суда у Сплиту којом је Антоније Вујчић члан навијачке групе  „Торцида“ ослобођен одговорности за постављање транспарента „Србе на врбе“ Удружење Срба из Хрватске  упућује јавности и појединцима

 


             О Т В О Р Е Н О   П И С М О

 


Ова пресуда само потврђује да се у Хрватској без обзира на промјену власти, када је положај Срба у питању, готово ништа није промјенило. Зато се не треба чудити да је Општински суд у Сплиту донио овакву одлуку и ослободио одговорности Антонија Вујчића да нема доказа за дјело које је починио. Ова пресуда  само потврђује оно што стално истичемо да је хрватско правосуђе етнички пристрасно. Ово је само наставак процеса који се проводи годинама а присјетимо се  исте пресуде која је почетком јануара ове године донешена у Книну особи која је  продавала сувенире "За дом спремни". То само повтрђује да у Хрватској није проведена деусташизација и да та идеологија није поражена, што је недавно признао и хрватски предсједник Иво Јосиповић.
Да су двојна мјерила још увијек на снази добољно је навести примјер мр Миле Дакића коме је 17. овог мјесеца послије годину дана како је утамничен  у хрватским затворима (Карловац, Загреб) започело суђење. Жупанијски суд у Карловцу донио је нову пресуду којом му се забрањује да се брани са слободе иако га свједоци отужбе на терете за дјело које му се приписује, а Врховни суд Хрватске је тражио да се ранија одлука преиспита. Све ово указује да се хрватско правосуђе и даље понаша као и за вријеме власти ХДЗ, иако се Хрватска налази под мониторингом до пуног пријема у чланство ЕУ, који ће трајати до средине 2013. године.
Оно што посебно забрињава то су нови напади на Србе повратнике (ритуално убијство у Крстињи на Кордуну) и несигурност због чега готово да више нема повратка. Уз  наведено посљедњих дана јављају се пожари који односе у неповтат све оно што је иза Срба остало у Хрватској. Посљедњи пожар десио се прије десетак дана на подручју Вељуна на Кордуну,  преко Коране када су спаљена села Полој, Нови Дол, Ново Село (Општина Дуга Реса) и у општини Слуњ спаљено је Доње Примишље. Тако је у пожару нестало 30 домаћинстава и сеоска гробља али узроци  нису утврђени. На том подручју живјели су Вулетићи, Жрвнари, Паићи, Видовићи, Кукуљи, Ћике, Бјелопетровићи, Пекечи и Јајићи. Ови људи више се немају гдје вратити.
Сигурни смо да иако починитељи буду откривени да ће их ослободити хрватски судови јер нажалост изгледа да и даље суде само Србима. Све се ово дешава баш у прољеће када се појави жеља код прогнаних Срба за повратком.

Београд, 28.4.2012.                       

 

Генерални секретар Удружења

Милојко Будимир, проф.            

 

 

О томе обавјест:                              
- представницима власти у Републици Хрватској
- представницима власти у Републици Србији
- медији

Назад