Датум и вријеме објављивања: 28.3.2012 10:55

САХРАЊЕН БОГДАН ЈАМЕЏИЈА

Bogdan Jamedžija

БЕОГРАД, 28. МАРТА /СРНА/ - Дугогодишњи предсједник Удружења Срба из БиХ, угледни љекар и хуманиста др Богдан Јамеџија сахрањен је јуче на Новом гробљу у Београду.

Од Јамеџије су се опростили родбина, пријатељи, угледне личности из јавног и културног живота, сарадници и бројни поштоваоци.

"Као љекар, писац, национални посленик и доброчинитељ, Богдан Јамеџија испунио је свој сан и судбину. Био је човјек од интегритета, увјерења и повјерења, спреман на подвиг и на жртву", рекао је академик Гојко Ђого, опраштајући се од пријатеља.

Он је подсјетио да је све што је Јамеџија радио у протеклих двадесетак година било означено бригом за српски народ.

Др Богдан Јамеџија рођен је 1933. године у Рорама код Гламоча. Након основне школе у родном селу и Гимназије у Бањалуци, завршио је Медицински факултет у Београду, гдје је специјализовао педијатрију. Као љекар, вратио се у родни крај, а из Гламоча је прешао у Лакташе, гдје је био први педијатар.

Од 1980. године живио је и радио у Београду.

Деценијама је био директор Дома здравља "Милутин Ивковић" у београдској општини Палилула.

У ратном вихору током деведесетих година интензивно је помагао српском народу кроз Удружење Срба из БиХ, чији предсједник је био у два мандата.

Угледан у стручним круговима, учествовао је у бројним међународним здравственим конгресима и симпозијумима, а радове је објављивао у стручним часописима.

Објавио је девет књига, а његове приповијетке објављиване су у часописима "Отаџбина", "Ослобођење Републике Српске", "Савременик" и другим, а прилози и студије обухваћени су, између осталог, и у књигама "НАТО и Хаг", "Почетак рата у БиХ – узроци и посљедице", "Српски духовни простор".

Био је члан Удружења књижевника Србије.

 

Извор: срна

Назад