Датум и вријеме објављивања: 6.8.2012 8:46

С А О П Ш Т Е Њ Е

Asocijacija

Поводом присуствовања предсједника Српског демокртатског форума из Загреба Вељка Џакуле на прослави обиљежавања 17. годишњице злочиначке акције „Олуја“ у Книну, Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске издаје саопштење:

 

 

 

 

Ово је  први пут да један званични представкик српског народа учествује на обиљежавању годишњице „Олује“, када Хрватска слави и Дан побједе и домовинске захвалнопсти и Дан бранитеља. На овај начин предсједник СДФ Вељко Џакула показао је своје право лице дајући до знања којим ће путем ићи његова политичка организација „Српска слога“ која је учествовала на прошлим парламентарним изборима у Хрватској.

            Оно што посебно забрињава а то је чињеница да је ова политичка странка потписала Коалициони споразум са Миодрагом Линтом  предсједником Коалиције избјегличких удружења у Србији и сада народним послаником у Скупштини Србије у оквиру Српске напредне странке.

            Асоцијација избјегличких удружења на вријеме је сигнализирала СНС да не потписује Коалициони споразум са Коалицијом избјегличких удружења, јер смо годинама били свједоци деструктивног дјеловања Српског демократског форума у Загребу и његовог пандана под истим називом у Београду, јер су били укључени у више пројеката од којих је избјегличка популација имала само штету.

            Зато се још једном обраћамо СНС да преиспита свој однос са коалицијом „Српска слога“ у Хрватској и својим коалиционим партнером Коалицијом избјегличких удружења у Србији, прије него што би њихово штетно политичко дјеловање могло имати још трагичније посљедице за Србе који су остали или избјегли из Хрватске. Ово је посебно дошло до изражаја на прошлим парламентарним изборима у Хрватској када су Срби остали без једног посланичког мандата и тако без могућности да изиђу из мањинског гета.

            Асоцијација избјегличких удружења даје пуну подршку  саопштењу СНС да су прославе које организује Хрватска поводом почињених злочина над Србима, „скандалозне и да осликавају праву природу хрватскох режима“. Исто тако подржавамо одлуку предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца да не присуствује обиљежавању годишњице „Олује“ прије него што се успостави друкчији однос према рату и ратном страдању. Хрватска треба што прије да  донесе Стратегију суочавања са прошлошћу и међунационалног помирења, далеко оштрије да санкционише говор мржње, нетолеранцију и нескривену  србофобију, спроводећи међународне стандарде заштите људских права и основних слобода.

 

Предсједник Асоцијације

Београд, 5. августа 2012.                                                       

                                                                                                 Милојко Будимир, проф.

Назад