Датум и вријеме објављивања: 6.11.2012 9:49

Скандалозна пресуда за монструозна малтретирања Срба

Милојко Будимир

Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске оштро је осудила скандалозну пресуду петорици бивших хрватских војника за монструозна малтретирања Срба у Керестинцу и оценила да Хрватска са оваквим стандардима не испуњава услове да постане пуноправна чланица ЕУ.

 

 

"Ово суђење је још једном показало о каквим се критеријумима ради када су злочини над Србима у питању. Иако је реч о најтежим злочинима, висина казне јасно говори да су локална суђења у Хрватској још етнички мотивисана, јер се полази од премисе да `Хрвати који су били учесници у домовинском рату не могу починити злочин`", изјавио је председник Асоцијације Милојко Будимир.

Према његовим речима, укупна казна за петорицу мучитеља од 8,5 година је скандалозна и представља праву слику хрватског правосуђа.

"Ово заслужује посебну пажњу, јер је Хрватска успјешно затворила Поглавље 23 `Правосуђе и темељна људска права` и потписала приступни уговор о чланству са ЕУ. Иако се та земља налази у фази мониторинга до пуног пријема у чланство ЕУ, који се очекује средином 2013. године, ово суђење најбоље показује да се Хрватска нити боји нити срами да са оваквим правосуђем постане равноправна чланица ЕУ", каже Будимир.

Асоцијација избегличких и других удружења из Хрватској упутила је протест, у нади да ће Врховни суд Хрватске исправити ову неправду и одредити примерену казну.

"Наду нам враћа и чињеница да Немачка у последње време скреће пажњу на ове проблеме, свесна да Хрватска са оваквим стандардима не испуњава услове да постане пуноправна чланица ЕУ", додао је Будимир.

Петорица бивших хрватских војника осуђени су на казне од једне до три и по године за ратне злочине против припадника бивше ЈНА и српских цивила у логору Керестинец.

Судија Жупанијског суда у Загребу Маријан Гарац осудио је на три и по године затвора бившег командатна логора Стјепана Кларића, док су за мучење 34 ратна заробљеника од краја 1991. до маја 1992. осуђена четворица њему подређених војника.

Тако су по годину дана затвора добили Дражен Павловић, Жељко Живец и Горан Штрукељ, а двије године Виктор Иванчин.

Тужилаштво је најавило жалбу на пресуду, као и одбрана Кларића и Иванчина.

Свим оптуженима, којима су претиле казне и до 20 година затвора, судија је као олакшавајућу околност у обзир узео учешће у рату, примерено држање пред судом и лоше имовинско стање.

Бивши командир такозваног коначишта ратних заробљеника у Керестинцу код Загреба Стјепан Кларић и четворица њему подређених војника, према оптужници, терете се за тешка психичка и физичка злостављања припадника бивше ЈНА и цивила српске националности, међу којима и жена, углавном ухапшених у околини Загреба и Сиска.

Они су оптужени да су од децембра 1991. до маја 1992. најприје у Загребу, а потом у логору Керестинец починили ратни злочин над 34 ратна заробљеника којима су нанесене велике патње и повреде телесног интегритета и здравља.

Према оптужници, мучења су почела у тадашњем војном затвору у Загребу, а жтрве су потом одведене у бившу ракетну базу ЈНА у Керестинцу гдје су премлаћивани, мучени електрошоковима, али и сексуално злостављани.

Међу њима је, према наводима тужилаштва, било и десетак жена од којих је једна у логор доведена трудна, али је од последица злостављања побацила.

 

Везане вијести: 

Усташки логор Керестинец: Стравични детаљи мучења Срба изашли на видело

Мучење Срба: Пржили ме струјом сат времена!

 

 

Назад