Датум и вријеме објављивања: 30.4.2012 8:44

Срби избјегли из Хрватске не одустају од права на неисплаћене пензије

Олуја

БЕОГРАД - Одбор за Хрватску Удружења избјеглих и прогнаних Срба одлучио је данас да се обрати Парламентарној скупштини Савјета Европе због дискриминаторских закона којима им је, 17 година по окончању рата, и даље онемогућена исплата заосталих пензија.

 

Око 50.000 избјеглица и прогнаника прима хрватске пензије, од тога око 40.000 у Србији, изјавио је предсједник Удружења пезионера из Хрватске Јово Каблар на конференцији за новинаре.

 

У зависности од тога када су, након рата, поднијели захтјев за исплату пензија, Срби прогнани и избјегли из Хрватске потражују заостале пензије за период од три до девет година у укупном износу од око 800 милиона евра, не рачунајући затезне камате, казао је Каблар.

 

Он је подсјетио да за вријеме рата и прекида платног промета Хрватска Србима из Крајине није исплаћивала пензије и да је хрватски Сабор тек послије шест година ратификовао Спорзум о социјалном осигурању склопљен са Србијом септембра 1997. године.

 

У међувремену, како је објаснио, хрватске власти су доносиле законе и прописе којима су онемогућавале остваривање права прогнаних и избјеглих Срба на доспјеле, а неисплаћене пензије.

 

Учесници конференције су указали да због дискриминаторских закона и прописа њихова просјечна пензија износи 200, а пензионера у Хрватској 350 евра, да они с минималцем, за разлику од осталих, немају право на заштитни додатак, као и да и даље има проблема у остваривању процеса реконвалидације (признавања) радног сража стеченог у бившој РСК. Због тога је на конференцији одлучено да група стручњака припреми документ о дискриминацији српских пензионера из Хрватске који ће бити достављен европском парламенту уз предлог резолуције којом би се од власти у Загребу тражила заштита њихових права.

 

Одбор прогнаних и избјеглих Срба из Хрватске одбацио је иницијативу Коалиције удружења избјеглица у Србији коју предводи Миодраг Линта да се прикључе предизборном споразуму са Српском напредном странком уз закљуцак да су избјегличка удружења хуманитарне и нестраначке организације и с тога не треба да се политички сврставају.

 

Извор: nezavisne

Назад