Датум и вријеме објављивања: 4.12.2012 8:16

СВЕ СЕ РЈЕЂЕ ОГЛАШАВАЈУ ПРАВОСЛАВНА ЗВОНА

Ораховица

БЕОГРАД, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Са манастирске цркве Светог Николе у Ораховици, у западној Славонији, екстремисти су скинули звона, као и са православног храма Светог Николе у Липову пољу, општина Перушић у Лици, изјавио је данас Срни генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

 

"Има ли краја овом вандализму или је можда и ово смишљена политика чији је циљ да се више не оглашавају звона са православних цркава, јер је и чињеница да је све мање оних који их посјећују", каже Будимир.

 

Он подсјећа да је до Другог свјетског рата на подручју Лике било 220 православних свештеника, а сада их је остало само 20.

 

"Лика је одувијек била слабо насељена, а послије акције `Олуја` напустила ју је већина њених становника. Овакве активности иду за тиме да и преостали Срби са свештенством напусте своја вјековна огњишта. Можда је и ово један од услова за пријем Хрватске у чланство ЕУ које се очекује до средине сљедеће године", рекао је Будимир.

 

Он упозорава да је послије срамне пресуде Хашког трибунала којом су ослобођени сваке одговорности хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач за злочиначку акцију “Олуја” наступило "неко ново вријеме за Србе у Хрватској".

 

"Послије хистерије и одушевљења екстремисти су прешли и на конкретне акције. Тако су у посљедње вријеме скинута звона са манастирске цркве Светог Николе у Ораховици, у западној Славонији. Ова је црква подигнута између 1592. и 1594. и грађена је у традицији моравске градитељске школе. Сасвим је извјесно да је подигнута на мјесту старије и скромније цркве брвнаре", наводи Будимир.

 

Он каже да је манастир пострадао за вријеме Турака, а посебно током Другог свјетског рата.

 

Манастир је изнова девастиран, као и већина цркава и манастира на подручју Хрватске за вријеме посљедњег грађанског рата у Хрватској.

 

Иако су започели радови на обнови, Будимир констатује да, нажалост, вријеме скрнављења и девастације још није прошло.

 

"Најбоља потврда за ово је и информација коју нам је саопштио протојереј из Коренице отац Далибор Танасић да су и са цркве Светог Николе која се налази у Липову пољу, општина Перушић у Лици, украдена црквена звона“, додао је Будимир. 

 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Назад