Датум и вријеме објављивања: 13.7.2012 21:34

Удружења избеглица протестују због патријархових оптужби

Београд – На јучерашње патријархове оптужбе да због великог броја избеглица папи не може бити гарантована безбедност у Србији, реаговала су удружења избеглица.

Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске затражила је данас од српског патријарха Иринеја пријем делегације те асоцијације, поводом његове изјаве да су избеглице потенцијална безбедносна опасност за долазак папе у Србију, истичући да избеглице никада до сада нису направиле ни један проблем.

У отвореном писму, Асоцијација наводи да су избегли и прогнани Срби из Хрватске васпитани у духу православља и светосавља и да немају сумње у патријахове чисте намере али га, како кажу, ипак, подсећају да избеглице никада до сада нису направили ни један проблем.

Они кажу и да овакво размишљање патријарха, свакако, није наишло на добар пријем код избегличке популације.

Указује се, међуитм, да избегличка популација сигурно није расположена за долазак поглавара Римокатоличке цркве у Србију пре него што посети Јасеновац и друга стратишта из Другог светског рата и огради се од свих оних злочина који су почињени над Србима.

„То не значи да би избеглице угрозиле нечију безбедност јер поштују одлуке Светог архијерејског Сабора и матичне државе када је у питању посета папе Србији“, наводи се у отвореном писму.

У писму се наводи и да би представници Аоцијације избегличких и других удружења били веома захвални уколико би патријарх примио делегацију те асоцијације како би му у личном контакту пружили чињенице које би патријарха увериле да „земљаци блаженопочившег патријарха Павла нису негостољубљиви, да су склони праштању, али не више забораву“.

Извор: Васељенска

Назад