Хрватска срамота: Побили породицу, па јој плене имовину

Европска пракса? Сестре Вуковић су најновији случај да фамилијама које већ годинама чекају да им државно тужилаштво саопшти ко је одговоран за убиство њихов најмилијих, пре одговора на то питање дође извршни поступак на имовину или слични парнични трошкови.

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/posmrtni-ostaci-porodice-vukovic.jpg

Посмртни остаци једног од чланова породице Вуковић


Невладина организација Документа – Центар за суочавање с прошлошћу указала је на нови правосудно-имовински скандал, чије су жртве сестре Радмила и Мирјана Вуковић из села Медаре у западној Славонији, којима су хрватске снаге у акцији „Бљесак“ побиле родитеље и малу сестру.

Њихове би некретнине могле „на бубањ“ како би Хрватска подмирила трошкове парнице, којом су оне безуспешно тражиле надокнаду штете због смрти најближих.

По речима Документиног активисте Еугена Јаковчића, сестре Вуковић су најновији случај такве праксе – фамилијама које већ годинама чекају да им државно тужилаштво саопшти ко је одговоран за убиство њихов најмилијих, пре одговора на то питање дође извршни поступак на имовину или слични парнични трошкови.

Општинско тужилаштво у Новој Градишки покренуло је извршни поступак над некретнинама, док с друге стране по питању кривичног процесуирања одговорних за злочин у Медарима предузима тек предистражне радње против непознатих починилаца, рекао је Јаковчић на конференцији за медије.

Подсетио је да је влада у јулу донела пропис о отписивању парничних трошкова, али је тај акт у тумачењу врло широк, па треба бити тежак социјални случај да влада отпише парнични трошак.

Сестре Вуковић покренуле су у септембру 2006. пред општинским судом у Новој Градишки одштетни поступак на основу закона о одговорности Хрватске за штету коју су узроковали припадници хрватских оружаних и полицијских снага током рата.

Суд је у новембру 2009.одбио тужбени захјев као неоснован, а Грађанско-управно оделење општинског тужилаштва у Загребу одбило је захтев за склапањем вансудског поравнања, јер то, према њиховом тумачењу, није ратни злочин него су страдали цивили ратна штета.

„У случају сестара Вуковић држава тражи да се наплати чак и на таквој срушеној, запаљеној и уништеној имовини“, рекао је Јаковчић.

Бранко Шерић, правни заступник породице Вуковић, изјавио је да му је државни тужилац Младен Бајић данас рекао о покретању процедура да се обустави поступак док се не реши отпис потраживања од стране државе. Другостепену пресуду да током првостепеног поступка није утврђено да су смрт родитеља и сестре тужитељки настала због ратног злочина који су починиле хрватске снаге, Шерић је оценио циничном.

„Као да су починили суицид, а не да се десило то што се десило“. Сестрама Вуковић, отац Милутин, мајка Цвета и млађа сестра Драгана која је тада имала седам година, убијени су 1. маја 1995. у селу Медари на подручју тадашње општине Нова Градишка.

У злочину у Медарима, почињеном у шест ујутро, хрватски војници на крање бруталан начин масакрирали су 22 српских цивила, од 24 колико их се затекло у селу.

Жртве злочина у Медарима су између осталог 11 жена, две девојчице старости седам и осам година, и дечак од 11 година.

Лешеви чланова породице Вуковић идентификовани су 29. марта 2011. на Заводу за судску медицину у Загребу.

Према подацима Документационо – информационог центра „Веритас“, у „Бљеску“ је убијено или нестало 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро деце до 14 година старости, док је по подацима Хрватског хелсиншког одбора побијено стотињак српских цивила.

И Веритас и ХХО истичу да нико од Хрвата није процесуиран за ратне злочине.

 

Извор: ВЕСТИНЕТ