И ДАЉЕ БЕЗ ПРОЦЕСУИРАНИХ ПОЧИНИЛАЦА ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА

Savo

БЕОГРАД, 1. МАЈА (СРНА) - Директор Документационо информативног центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да још нико није процесуиран ни пред једним судом због хрватског злочина над Србима у акцији "Бљесак" у Хрватској.

"Било је покушаја, али, нажалост, још ни против кога није подигнута оптужница", рекао је новинарима Штрбац, који је присуствовао парастосу српски жртвама у акцији хрватске војске "Бљесак" у цркви Светог Марка у Београду.

Он је подсјетио да су непосредно послије "Бљеска" у мају 1995. године представници хашког тужилаштва били у Книну и узели доказе, али никада није проведена материјална истрага која би довела до оптуживања било кога.

Послије тога, додаје, 2006. године у Хрватској је поднесена кривична пријава против једног од команданата те акције - хрватског генерала Младена Круљца. Ту пријаву поднијели су његови саборци за злочине почињене у тој акцији, али је тужилаштво одбацило, оцјењујући да је ријеч о "уобичајеном поступању у ратним приликама".

А тај генерал је, каже Штрбац, наредио свом личном снајперисти да упуца једног цивила, који је претрчавао испред.

Потом 2008. године МУП Републике Српске подноси кривичне пријаве Тужилаштву БиХ против цјелокупног хрватског војног врха за злочине почињене у тој акцији на подручју Републике Српске, гдје су хрватски авиони гађали Градишку и порушили један кварт и побили дјецу на спавању. Тај предмет је још у "фази анализе".

Штрбац напомиње да је тај хрватски авион оборен, а њиме је пилотирао Рудолф Перишин, познат по томе што је у октобру 1991. године побјегао са авионом МИГ-21 са аеродрома тадашње ЈНА Жељава.

Он напомиње да је 2010. године и српско Тужилаштво за ратне злочине покренуло преткривични поступак за ратни злочин против 10 српских цивила из села Медаре, али је и овај предмет још у "фази прикупљања информација, узимања изјава".

"Све у свему, нико још није процесуиран", рекао је Штрбац.

Подсјећајући на недавно одржано комеморацију јасеновачким жртвама у Хрватској, Штрбац је рекао да је хрватски врх одржао фантастичне говоре са антифашистичких позиција, али да је њега лично, као и све Крајишнике, забољело што нико од њих није поменуо српске жртве из посљедњег рата.

"Горе су посљедице из овог рата, од 1991. до `95, нарочито послије акције `Бљесак`, јер Срби су остали само у траговима на том подручју, док су многи преживјели након Другог свјетског рата", рекао је Штрбац, наводећи да су Срби етнички очишћени из Хрватске послије хрватских акција у посљедњем рату.

Штрбац је поновио да још нису познати резултати прошлогодишњег пописа становништва у Хрватској, али да су "прогнозе црне" и све говоре да ће Срба бити око три одсто, како је и планирао хрватски вођа Фрањо Туђман.

У акцији "Бљесак", подсјетио је Штрбац, протјерано је око 15.000 Срба, а убијено 283, од тога 57 жена и деветоро дјеце до 14 година. Од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина само 75 особа, а трага се за још 78 посмртних остатака.

На подручју Републике Српске сахрањено је 37 жртава, које су побијене на десној обали Саве у нападу хрватских авиона и ракетирања Градишке, када су гинули и Срби који су бјежали из Западне Славоније, али и Срби који су живјели у Републици Српској.

Парастос страдалим Србима у Западној Славонији у акцији "Бљесак" 1995. године служен је у цркви Светог Марка у Београду.

 

 

Извор: срна