ИДЕНТИФИКОВАНО 17 СРБА УБИЈЕНИХ У "БЉЕСКУ"

Веритас

БЕОГРАД, 20. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу идентификовани су посмртни остаци 17 Срба убијених у Хрватској од 1991. до 1995. године, међу којима и 18-годишња Бањалучанка Весна Чуковић убијена у хрватској акцији "Бљесак".Весна Чуковић /1977/ је уочи акције "Бљесак" из родне Бањалуке дошла у Пакленицу код младића Миленка Рауша да упозна његове родитеље и да заједно прославе првомајске празнике, саопштено је из Документационо–информационог центра "Веритас". 

Међутим, сутрадан, 1. маја, хрватске оружане снаге напале су на заштићену зону УН, познату као сектор "Запад", у којој се налазило и село Пакленица. 

Када је усљед дејства хрватских снага запаљена кућа у подруму које су се налазили жене и рањеници, Весна је изашла да удахне чист ваздух, али ју је погодила зоља, која ју је спалила на лицу мјеста. 

Истог дана у Пакленици је убијено једанаест мјештана, међу којима и данас идентификовани брачни пар Десанка и Петар Вукотић из Београда, који су тада имали 70 и 76 година, а боравили су у посјети код пријатеља Вере и Пантелије Ковачић. 

Ковачићи су, такође, убијени, али њихова тијела још нису идентификована. 

Међу идентификованима су и Владимир Дробац /1952/ из Крушевца, Никола Крајновић /1927/ из Кипа код Дарувара, Сара Кричковић /1921/ из Читлука код Госпића, Милка Басара /1921/ из Горње Брусоваче код Војнића и Мијо Данојевић /1937/ из Кипа код Дарувара. 

Идентификовани су и Петар Полуга /1933/ из Даруварских Батињана код Дарувара, Никола Љуботина /1911/ из Ратковца код Окучана, Жељко Лалош /1969/ из Косовца код Окучана, Вукашин Божичић /1935/ из Пакленице код Окучана, Владо Ковачевић /1947/ из Боровца код Окучана, Младен Вучић /1968/ из Рајића код Окучана, Бошко Милинковић /1940/ из Пакленице код Окучана и Рајко Тривунчић /1947/ из Јасеновца код Окучана. 

Ријеч је о посмртним остацима ексхумираним у посљедњих 11 година из масовних, заједничких и појединачних гробница са подручја Лике, Далмације, Кордуна, Баније, Западне и Источне Славоније. 

До сада су од 1.140 ексхумираних лешева у посљедњих 11 година из заједничких, масовних и појединачних гробница на подручју Хрватске и бивше РСК, идентификовани посмртни остатаци 751 српске жртаве. 

На "Веритасовом" списку несталих још се налази 1.969 несталих лица српске нациналности, од којих је 1.344 цивила, од којих 522 жене. 

"Веритас" располаже поузданим подацима за још око 500 регистрованих гробних мјеста у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци смртно страдалих Срба на поменутом подручју и у истом периоду, који, како "Веритас" истиче, и у осамнаестој години након рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумације. 

 

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

Бљесак