НА ЕВИДЕНЦИЈИ 283 ПОГИНУЛИХ И НЕСТАЛИХ СРБА

veritas

 БЕОГРАД,  /СРНА/ - На евиденцији Документационо-информативног центра "Веритас" налазе се имена 283 Срба, међу којим 57 жена и деветоро дјеце, узраста до 14 година, погинулих и несталих у акцији "Бљесак" и послије ње.

У саопштењу "Веритаса" наводи се да су Хрвати покопали 168 убијених Срба, највише под ознаком "непознат", од којих су у посљедње двије године ексхумирали 111 посмртних остатака /28 из Медара, 34 из Окучана, 48 из Врбовљана и један из Шеовице/.

Од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина само 75 лица, од тога 37 на подручју Републике Српске, било да су авионским бомбама или артиљеријским гранатама убијени на десној обали Саве, било да су на ту страну ријеке мртви превезени или умрли од задобијених повреда, док су осталих 38 идентификовани од марта прошле до априла ове године.

Међу идентификованима су и посмртни остаци осам чланова породице Вуковић из Медара: Ранка (1955), његове супруге Анђелије (1959), њихове двоје дјеце, Горана (1984) и Гордане (1987), Ранковог брата Милутина (1945), његове супруге Цвијете (1950), њихове кћерке Драгане (1988) и Зорана (1970), сина њиховог трећег брата Славка.

Прије десетак дана идентификовани су и посмртни остаци Катарине Влаисављевић (1920), коју су, заједно са Зорком Томић (1923), Драгицом Ђумић (1919) и Анком Нинковић (1915), такође из Медара, припадници хрватске војске заклали у кући Зорке Томић, гдје су се биле склониле у току ове агресије, с тим да се за посмртним остацима остале три жртве још трага.

]Цивили који нису могли или нису жељели напустити своја огњишта, ако су имали срећу да преживе, смјештени су у логоре за цивиле, а за то вријеме православне светиње и српска имања су опљачкана, опустошена и уништена.

Ускоро су и ови цивили, уз помоћ заштитиних снага УН и хуманитарних организација, превезени у Републику Српску и Србију, од којих се за све ове године вратило око хиљаду и по људи, углавном старијих људи, док су се остали расули по цијелом свијету.

Око 1.450 припадника Српске Војске Крајине је заробљено, већина на превару уз помоћ заштитних снага УН. Након заробљавања хрватски судови су осудили велики број Срба на дугогодишње казне затворе за разне ратне злочине, које су издржавали у злогласном затвору Лепоглава, а неколико десетина заробљеника прошло је вишегодишње специјалне тортуре "коначишта за заробљенике" Лора у Сплиту.

Хрватски генерали који су, по налогу Фрање Туђмана, Гојка Шушка, Јанка Бобетка и Имре Аготића, испланирали и извели акцију под звучним називом "Бљесак", још су на слободи, овјенчани славом хрватских националних хероја.

МУП Републике Српске у току 2008. године поднио је кривичне пријаве Тужилаштву БиХ – Одјељењу за ратне злочине против највиших представника хрватске војске и полиције за ратне злочине почињене над Србима на подручју западне Славоније и Републике Српске за вријеме акције "Бљесак", али је предмет још у "фази анализе".

И Тужилаштво за ратне злочине Србије, послије идентификације и сахране десеторо мјештана села Медари у марту прошле године, отворило је преткривични поступак за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва почињеног у том селу, у којем је у акцији "Бљесак" измасакрирано 23 житеља, међу којима је 12 жена и троје дјеце старости од осам до једанаест година, али је и овај предмет још у "фази прикупљања информација".

На комеморацији жртвама бившег концентрационог логора у Јасеновцу, одржаној десетак дана пред ову годишњицу, нико од говорника, међу којима су били предсједник државе, предсједник Владе и предсједник Сабора Хрватске, иако су са позиција антифашизма жестоко осуђивали усташке злочине у том логору, и не спомену жртве међу западнославонским Србима од 1991. до 1995. године, који су страдали у Пакрачкој Пољани, Шњегавићу, Машићкој Шаговини, "Бљеску"..., којих је, према "Веритасовим" подацима, 1.104, од чега се око половине још воде као нестали (547).

Сјећање на жртве из акције "Бљесак" обиљежиће се сутра, служењем парастоса у храму Светог Марка у Београду и у цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци, гдје ће, по седамнаести пут, са "моста спаса", спустити вијенце у ријеку Саву, наводи се у саопштењу.

 

 

Извор: срна