НЕМА СУШТИНСКОГ ПОВРАТКА СРБА У ЗАПАДНУ СЛАВОНИЈУ

Конференција за новинаре поводом годишњице страдања Срба у акцији Бљесак
Конференција за новинаре поводом годишњице страдања Срба у акцији Бљесак

Предсједник Удружења Срба протјераних из Западне Славоније Крсто Жарковић рекао је данас у Градишци да ни након 20 година суштински није почео повратак Срба на подручје Западне Славоније.

Жарковић је на конференцији за новинаре рекао да је према попису из 1991. године на подручју Западне Славоније живјело око 106.000 Срба, а према попису из 2001. године око 27.000, што говори да је у том периоду протјерано око 75 одсто српског становништва. 

"Дио Срба који су током пописа из 2001. године имали хрватску личну карту, а нису трајно били настањени на овом подручју, прошле године су, Законом о држављанству Хрватске, избрисани из евиденције држављана, тако да сада на простору Западне Славоније живи мање од 20.000 Срба", навео је Жарковић. 

Он је нагласио да за злочине над Србима западне Славоније до сада нико није одговарао. 

"1991. године на подручју Мариног Села, у концентрационом логору којим је руководио Томислав Мерчеп, убијено је више од 260 цивила, а на простору села Кип, ван борбених дејстава, страдало је 18 људи", рекао је Жарковић. 

Он је позвао грађане да сутра у што већем броју дођу у Градишку на обиљежавање 20 година од егзодуса Срба из Западне Славоније, током акције хрватске војске "Бљесак". 

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић, рекла је да у Удружењу има много жена жртава рата из Хрватске које данас живе у Српској, а које су као и она два-три пута током рата доживјеле лична или породична страдања. 

Рајилићева је навела да је она, након 322 дана заробљеништва у Сребренику, размијењена и избјегла на подручје општине Градишка, након чега је у септембру 1993. године добила посао у школи у Окучанима, па је заједно са Србима из Западне Славоније преживјела егзодус 1. маја 1995. године. 

Предсједник Удружења породица несталих и погинулих лица из Хрватске "Суза" Београд Драгана Ђукић навела је да према евиденцији Удружења има још око 2.000 Срба који се воде као нестали, те да и послије 20 година од краја рата у Хрватској има још 15 локација у којима су укопане 222 особе.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 20 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

СУТРА ДВАДЕСЕТ ГОДИНА БЕЗ КАЗНЕ ЗА УБИЈЕНЕ СРБЕ У "БЉЕСКУ"

ПОКЛАЛИ СТАНАРЕ, ПА ПОРОДИЦИ ОДУЗЕЛИ КУЋУ?!

Бљесак - Јадовно 1941.