НИ РИЈЕЧИ О ЗЛОЧИНИМА НАД СРБИМА

bljesak

ОКУЧАНИ,  (СРНА) - У Окучанима у западној Славонији данас је у организацији хрватских власти одржана централна манифестација поводом обиљежавања 17 година од акције "Бљесак", која је проузроковала егзодус 15.000 Срба који су напустили Хрватску, о чему није било ни ријечи, као ни о злочинима хрватских снага над Србима.

"`Бљесак`, `Олуја` и реинтеграција хрватског Подунавља потпорни су стубови данашње хрватске државе", рекао је у Окучанима предсједник Хрватског државног сабора Борис Шпрем.

Он је истакао да су "висока професионалност хрватских војника и досљедност хрватских грађана у очувању мира, слободе, демократије и основних људских права били хрватска улазница, најприје у НАТО, а онда и у ЕУ", преносе "Независне новине".

"Због тога је обавеза свих хрватских грађана да чувају достојанство рата 90-их и хрватских бранитеља и да никада ником не дозволе да њима манипулишу", рекао је Шпрем.

Он је био и једини из државног врха који је дошао у Окучане, јер су предсједник Хрватске Иво Јосиповић и премијер Зоран Милановић послали своје изасланике, начелника Главног штаба Хрватске војске Драгу Ловрића и министра одбране Анту Котромановића. С њима су у Спомен-парку хрватских витезова вијенце положили и потпредсједници Сабора из ХДЗ-а, бивша премијерка Јадранка Косор и бивши шеф Сабора Владимир Шекс.

Бивши премијер и лидер опозиционе Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Јадранка Косор критиковала је данас свог насљедника на челу Владе што није дошао на обиљежавање 17 година од акције "Бљесак".

"Ово је прва година Зорана Милановића на челу Владе и он је морао доћи на обиљежавање годишњице да се поклони жртвама. Својим је недоласком показао да не држи до тога", рекла је Косорова на молбу новинара да прокоментарише недолазак премијера Хрватске у Окучане.

Она сматра да Милановић, који је и лидер Социјалдемократске партије, страначко славље поводом 1. маја у Ријеци није смио ставити испред догађаја у Окучанима гдје се, како је рекла "слави побједа", преносе "Вестионлајн".

Према подацима Документационо-информативног центра "Веритас", на подручју сектора "Запад" под заштитом УН током "Бљеска" убијено је 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро деце старости до 14 година.

До сада је ријешена судбина само 68 лица, од чега 35 на подручју Хрватске, а осталих на подручју Републике Српске, где су побијени у авионским нападима на колоне избеглица или су касније подлегли повредама.

Из заједничких гробница у Медарима, Окучанима и Врбовљанима ексхумирано је 100 лешева побијених Срба, а на том подручју налази се још неколико гробница са укупно 54 посмртна остатка, док за 82 српске жртве акције "Бљесак" још нема података о мјесту укопа.

Породице страдалих Срба из западне Славоније очекују брже идентификације и ексхумације осталих познатих гробишта и процесуирање одговорних за злочине над Србима страдалим у акцији "Бљесак" за које још нико није процесуиран, ни пред међународним, ни пред националним судовима.

 

 

Извор: срна