ОБИЉЕЖЕНО 19 ГОДИНА ОД ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

ГРАДИШКА, 1. МАЈА /СРНА/ - У Градишци је данас, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика, обиљежено 19 година од егзодуса Срба из Западне Славоније парастосом у храму Покрова Пресвете Богородице, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа на спомен-плочу, те спуштањем вијенаца и цвијећа са средине моста у ријеку Саву. Комемоарциији је присуствовала и делегација Удружења грађана Јадовно 1941. из Бањалуке на челу са др. Душаном Басташићем.

 Додик је том приликом поручио да ће 1. мај остати записан у генима Срба у наредним поколењима. "Постоји генерална опструкција од Хрватске да истина и правда не изађу на видјело. Српски народ је данас расут у неколико држава и мора да се интегрише како би опстао. Срби морају имати право на живот, право на правду, право на истину", рекао је предсједник Српске.

Обраћајујући се на тргу испред храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци, Додик је указао да Срби из Хрватске нису у могућности да остваре елементарна права - на имовину, истину, на одавање почасти својим мртвима по Хрватској.

"Хрватска је ушла у ЕУ, а није ријешила питање прогнаних Срба. У Хрватској се још води борба против права једног народа", истакао је Додик.

Међу неколико стотина Срба избјеглих из Западне Славоније, данашњем чину присуствовао је и Миле Љубичић из пожешког села Кукуњевац.

"Моје село је опустошено. Од некадашњих хиљаду становника у Кукуњевцу, данас живи 30 стараца, село је пусто и зарасло у коров. Хрватска страна ништа не предузима да се огњишта обнављају и да се народ враћа. На другој страни, Српска нам је дала уточиште и због тога смо веома захвални", рекао је Љубичић. 
Вијенце и цвијеће у ријеку Саву данас су, осим предсједника Додика, спустиле и бројне делегације и родбина настрадалих, међу којима делегација Народне скупштине Србије, делегација Информационо-документационог центра "Веритас", Удружења прогнаних Срба "Суза" и многи други.

 

 

Ни 19 година након злочиначке операције хрватске војске и полиције назване "Бљесак", када је убијено 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро дјеце, још нико од хрватских налогодаваца није одговарао за овај страшни злочин.

За мање од 36 часова 1. и 2. маја 1995. године из Западне Славоније је преко савског моста, названог симболично "Мост спаса", протјерано 30.000 Срба.

У Западној Славонији до 1991. године живјело је више од 128.000 Срба, да би пописом из 2001. године било установљено да је у овом подручју остало тек 26.000 Срба.

Данас у Западној славонији живи петнаестак хиљада Срба, а осим Републике Српске, прогнани Срби нашли су уточиште у Србији, Аустралији, Америци и западноевропским земљама. 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png