ОБИЉЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/bljesak1.jpgГРАДИШКА/СРНА/ - У Градишци ће 1. маја бити обиљежено 19 година од страдања Срба и њиховог протјеривања са простора Западне Славоније у операцији хрватске војске и полиције "Бљесак".

Обиљежавање годишњице организују Удружење Срба протјераних из Западне Славоније, општина Градишка и Српска православна црква. 

У четвртак, 1. маја, у 9.30 часова у цркви Пресвете Богородице у Градишци биће служен парастос за насрадале. 

Из Удружења је саопштено да је за 10.45 часова планирано обраћање предсједника Републике Српске Милорада Додика и полагање вијенаца на спомен-плочу испред цркве Пресвете Богородице у Градишци. 

Програмом је у 11.00 часова предвиђено да колона окупљених прошета до средине моста и да се у знак сјећања на страдале спусте вијенци у ријеку. 

У операцији "Бљесак" Хрватска је довршила етничко чишћење у којем је, почев од 1991. године, из Западне Славоније протјерано око 67.000 Срба, а вратило се само 1.500, углавном старијих људи. 

Хрватске војне и полицијске снаге извршиле су агресију на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, када је ова област била зона под заштитом УН - такозвани сектор "Запад", а српско становништво је затечено на спавању. 

Умјесто да спријече агресију, заштитне снаге УН, које су на вријеме упозорили хрватски генерали, повукле су се на безбједна мјеста. 

Народ западне Славоније кренуо је у егзодус спасавајући животе, а на путу према "мосту спаса" преко ријеке Саве, који води у Републику Српску, колоне српских избјеглица сустизале су авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци. Рањеници су гажени тенковским гусјеницама или убијани ножевима. 

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", у "Бљеску" је убијено или нестало 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро дјеце до 14 година. 

За злочине почињене над Србима у Западној Славонији, која је била под заштитом УН, нико није оптужен ни пред Хашким трибуналом, ни пред хрватским судовима. 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png