ПОЛИЦИЈА ДА ПРОНАЂЕ РУШИТЕЉЕ СПОМЕНИКА

Оскрнављен споменик српским жртвама у дворишту православне цркве у селу Медари
Оскрнављен споменик српским жртвама у дворишту православне цркве у селу Медари

Документационо-информативни центар "Веритас" осудио је рушење споменика који су у ноћи између 15. и 16. августа починили непознати вандали у порти православне цркве Преображења Господњег у мјесту Медари код Нове Градишке у Хрватској и очекује да полиција пронађе починиоце.


"Веритас осуђује овај вандалски чин и очекује да ће хрватска полиција у откривању и процесуирању његових починилаца бити ефикаснија од многих ранијих напада на Србе, њихову имовину, културне и духовне споменике", саопштено је из те невладине организације.

Споменик у облику православног крста од бијелог мермера, висок 2,5 метра, подигли су крајем јула ове године мјештани Медара и Трнаве за 52 погинула мјештана ових села у пероду од 1991. до 1995. године.

Од тог броја, њих 27 убијено је у хрватској акцији "Бљесак" 1. маја 1995. године, углавном старијих лица и троје дјеце, међу којима је седам чланова породице Вуковић.

Вандали су на спомен-обиљежју одломили горњу страну крста, а оштећена је и плоча са натписом: "У знак сјећања на све пострадале мјештане Медара - Трнаве у периоду од 1991-1995. Мјештани Медара - Трнаве, за Преображење 2015. године".

Хрватска полиција је ујутро рано 16. августа обавила увиђај, али хрватски медији о овом вандалском чину још ћуте, наводе из "Веритаса".

Једино се огласила "Грађанска акција" преко свог портала у којем се наводи како је, према информацији добијеној од извјесног Далибора Г, "ХОП.хр, заједно са Грађанском акцијом, спријечио споменик терористима".

"Веритас" подјећа да је у рату на подручју Западне Славоније страдало укупно 1.166 лица српске националности, међу којима 566 цивила, од којих 212 жена.

Међу несталима се још воде 484 лица, од чега 332 цивила и 120 жена.

Из "Веритаса" подсјећају да за злочине над Србима у рату деведесетих још нико није осуђен ни пред домаћим нити пред међународним судовима.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане вијести:

СРУШЕНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ У ДВОРИШТУ СРПСКЕ ЦРКВЕ

Крвави мајски бљесак

ПОКЛАЛИ СТАНАРЕ, ПА ПОРОДИЦИ ОДУЗЕЛИ КУЋУ?!

Бљесак - Јадовно 1941.