ПРОТИВ ЗАБОРАВА И ПРЕКРАЈАЊА ИСТОРИЈЕ

Округли сто на тему етничког чишћења и геноцида над српским становништвом у Западној Славонији у организацији Удружења породица несталих и погинулих из Западне Славоније одржан је 30.септембра у дому РВИ у Београду.
     Скупу су присуствовали: Божидар Поповић, испред Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Смиља Тишма, члан Удружења за испитивање злочина у Другом светском рату,  мајор Ђорђе Калањ, испред Министарства одбране, Милан Бекан, истражни судија испред Министарства правде, Данијел Миланковић, представник Веритаса, Миодраг Линта, представник СДФ и Жељко Васиљевић и Небојша Орловић,  из Покрета ветерана Србије.
После уводне речи Љубе Шућур,  председнице Удружења, која се захвалила свима који су се одазвали позиву да учествују на овом скупу, посебно истичући спремност Удружења ветерана ратова 1991-1999. да уступе простор за његово одржавање, искусни ветеран Жељко Васиљевић је потврдио да ће њихова врата увек бити отворена за чланове Удружења јер, докле год они постоје и раде на откривању истине, мртав ратник није заборављен,  а све те жртве нису биле узалудне.
Јовица Продановић, потпредседник Удружења је дао приказ првог етничког чишћења 1991.године на подручју пожешке котлине, уз страдање народа и уништавање села, док се Смиља Тишма  осврнула на прекрајање историје Другог светског рата и увођење неких, нових датума, који нису утемељени у памћењу жртава тога рата и њихових потомака. Посебно је било значајно што су овом скупу присуствовале Смиља Тишма и Бригита Кнежевић, испред Удружења логораша из логора Јасеновац и Стара Градишка.  
У Западној Славонији жртве нису били само они, који су бранили своја огњишта, већ и припадници регуларне војске ЈНА и српски добровољци, углавном радикали, од којих су многи дали животе за Западну Славонију.  Стога је, посебно емотивно, била поздрављена Слободанка Колџић, чији је брат, као припадник војске страдао У Западној Славонији, а она је рекла да је посебно везана за ово подручје и људе из њега, од  времена када је њен брат отишао и остао на том ратишту.
У даљој расправи истакнуто је да се годинама манипулисало догађајима и жртвама , али да је историја показала да ништа, што почива на негативностима и тлачењу не опстаје, као и да се истина не носи у гроб. Стога се логичне ствари морају сагледавати  и прихватити, онакве какве јесу и, што је најважније, мора се борити за њих
Закључак и порука чланова Удружења породица несталих и погинулих из Западне Славоније са овога скупа је: нико нас неће натерати да из својих душа избацимо стазе детињства, прве љубави и радости , све оно што нас везује за људе и Западну Славонију.

 

Извор: www.zapadnaslavonija.rs