СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА СТРАДАЛЕ СРБЕ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

Парастос у цркви Св. Марка у Београду

Парастос у цркви Св. Марка у Београду

Служењем парастоса у цркви Светог Марка у Београду обиљежено је 20 година од страдања Срба и њиховог протјеривања из Западне Славоније у операцији хрватске војске и полиције "Бљесак", за коју још нико није одговарао нити је процесуиран пред домаћим или међународним судовима.

Парастосу, који су служили свештеници цркве Светог Марка, присуствовали су представници избјегличких удружења, преживјели Срби и потомци српских жртава у акцији "Бљесак" током које је за два дана убијено више од 280, а протјерано 15.000 Срба. 

Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружња Срба из Хрватске Милојко Будимир, који је присуствовао парастосу, рекао је новинарима да се готово мало шта промијенило посљедњих година и да је из Западне Славоније током ове акције прогнано готово сво становништво, око 300 људи погинуло, а да готово нико није процесуиран за те злочине ни пред међународним нити пред домаћим судовима. 

Он је подсјетио да ни Међународни суд правде у Хагу нити Хашки трибунал нису уважили чињенице, ни изрекли било какву пресуду, нагласивши да су они који су починили злочине над Србима ослобођени, што их на неки начин амнестира и они и даље настављају да славе прогон једног већег дијела српског становништва које је живјело на тим просторима. 

"Ми изнова апелујемо, ако желимо да дође до суживота, да се ти проблеми морају ријешити", навео је Будимир. 

Он је истакао да Хрватска коначно мора да схвати да је над Србима учињен, ако не геноцид, а оно злочин, јер су Срби нестали са тих простора, те да починиоци коначно одговарају и да се створе неки нови услови да би прогнани Срби могли да се врате. 

"Не може се говорити о повратку, јер чини се да Хрватска чини све да до повратка не дође, а ми смо очекивали, након чланства Хрватске у ЕУ, да ће Загреб коначно испоштовати преузете међународне обавезе. Без обзира што се власти и предсједници у Хрватској мијењају, однос према Србима се свих ових година није промијенио", нагласио је Будимир. 

Мирјана Грујић из Дарувара, која је преживјела акцију "Бљесак", рекла је да је било страшно, да се задесила у Окучанима, да је напад кренуо ујутро у 5.00 часова и да су људи бјежали само да би спасили живу главу. 

"Већ је било рањених на путу од Окучана према Градишки, хрватски тенкови су пролазили... Многи су из моје породице и другова остали и нису преживјели, а ми се и дан данас боримо да их пронађемо", напомиње Грујићева. 

Парастос је организовало Удружење породица несталих и погинулих лица "Суза", а послије парастоса у ташмајданском парку, поред цркве Светог Марка, положени су вијенци на спомен-плочу страдалим Србима у ратовима на простору бивше Југославије. 

У акцији "Бљесак" на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године хрватске снаге убиле су 283 Срба, међу којима 55 жена и 11 дјеце, а протјерано је више од 15.000 становника. 

Према подацима удружења "Суза", још има око 475 неидентификованих српских жртава.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

НЕМА СУШТИНСКОГ ПОВРАТКА СРБА У ЗАПАДНУ СЛАВОНИЈУ

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 20 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

СУТРА ДВАДЕСЕТ ГОДИНА БЕЗ КАЗНЕ ЗА УБИЈЕНЕ СРБЕ У "БЉЕСКУ"

Бљесак - Јадовно 1941.