СРУШЕНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ У ДВОРИШТУ СРПСКЕ ЦРКВЕ

Срушен споменик страдалим Србима у Медарима код Нове Градишке
Срушен споменик страдалим Србима у Медарима код Нове Градишке

Непознати вандали срушили су спомен-обиљежје погинулим мјештанима у протеклом рату у селу Медари код Нове Градишке, у Хрватској, а које је недавно подигнуто у дворишту српске цркве Преображења Господњег, рекао је Срни мјештанин овог села Милан Романић.

 

Ово спомен-обиљежје подигнуто је прије неколико дана, а требало је бити освештано 19. августа на Преображење Господње, које се у овом селу прославља као црквена слава. 

 

На спомен-крсту пише "У знак сјећања на све настрадале мјештане Медара и Трнаве 1991-1995. године, мјештани Медара-Трнаве за Преображење 2015. године". 

 

Мјештани из Медара рекли су Срни да је овај вандализам наставак злочина из мржње који је интензивиран након прославе 20 година од "Олује" у Хрватској. 

 

У операцији "Бљесак" Хрватске војске и полиције 1. маја 1995. године на западну Славонију са вијековних огњишта протјерано је 15.000 Срба, док их је 283 погинуло и нестало. 

 

У овој акцији највише су страдала два села са претежно српским становништвом Медари и Трнава са 27 жртава, међу којима је 11 жена и троје дјеце, те Пакленица са 20 жртава, међу којима су брачни парови Пантелија (77)и Верица (68) Ковачић, те Петар (76) и Десанка (70) Вукотић. 

 

Најтеже је страдала породица браће Вуковић из Медара Ранко, његова супруга Анђелија и њихова дјеца једанаестогодишњи Горан и осмогодишња Гордана, те Милутин и његова супруга Цвијета и њихова седмогодишња кћерка Драгана, подаци су Документационо-информационог центра "Веритас".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Злочин без казне - Медари 1. свибња 1995. - Jadovno 1941.

ПОКЛАЛИ СТАНАРЕ, ПА ПОРОДИЦИ ОДУЗЕЛИ КУЋУ ...

"Бљесак" је још у мраку - Jadovno 1941.

Бљесак - Jadovno 1941.