У НОВСКОЈ ПОЧЕЛА ЕКСХУМАЦИЈА СРПСКИХ ЖРТАВА

srna

БЕОГРАД, 26. ЈУНА /СРНА/ - На мјесном гробљу у Доњем Рајићу, општина Новска, надлежни органи Хрватске данас су започели процес ексхумација посмртних остатака жртава српске националности које су страдале у акцији хрватске војске и полиције "Бљесак". Очекује се да ће процес ексхумација на овом гробљу трајати два дана и од свих ексхумираних посмртних остатака биће узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе, саопштено је из Комисије Владе Србије за нестала лица.

 

Почетку ексхумација присуствоваће предсједник Комисије Вељко Одаловић.

 

У складу са потписаним међудржавним докуменатима са Хрватском и на основу постигнутих договора, ексхумацијама ће у својству посматрача присуствовати стручни тим Комисије Владе Србије.

 

Провођењем ексхумација на мјесном гробљу у Доњем Рајићу наставља се процес ексхумација гробница гдје су покопане жртаве страдале у акцији хрватске војске и полиције "Бљесак". Процес ексхумација почео је у јуну 2010. године.

 

До сада су ексхумирани посмртни остаци 110 жртава, и то на мјесном гробљу у Медарима ексхумирани су посмртни остаци 28 лица, градском гробљу у Окучанима 34 и мјесном гробљу у Врбовљнима 48.

 

Идентификовани су и породицама предати посмртни остаци 36 лица ексхумираних на овим локацијама. Наставак ексхумација је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке најближих, наводи се у саопштењу.

 

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", на подручју сектора "Запад" под заштитом УН током акције "Бљесак", у мају 1995. године, убијено је 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро дјеце до 14 година.

 

Извор: срна