УБИСТВА И ПРОТЈЕРИВАЊА - РЕГУЛАРНА АКЦИЈА?!

srna

БАЊАЛУКА,  /СРНА/ - Хрватска војно-полицијска акција "Бљесак" није била легитимна, како је желе представити хрватски званичници, већ, као и "Олуја", злочиначка акција с циљем трајног протјеривања и етничког чишћења Срба са вјековних огњишта из западне Славоније, а касније и цјелокупног простора бивше Републике Српске Крајине.

Како је могуће да хрватски званичници "Бљесак" називају регуларном и ослободилачком акцијом када је она резултирала убиствима неколико стотина Срба, међу којима је било жена и дјеце, те прогоном и етничким чишћењем више од 15 000 Срба са њихових огњишта у западној Славонији?!

Неко ко није упознат са историјатом тих дешавања с правом би се запитао од ког су то "агресора" Хрвати прије 17 година "ослободили" западну Славонију, када су властите житеље, само зато што су Срби, протјерали у беспуће и прогонство из којег се до данас нису вратили у значајнијем броју.

Тако су Срби још једном доживјели прогон као у доба Независне Државе Хрватске, познате по стратиштима - концентрационом логору Јасеновцу, Јадовну, Сиску, Старој Градишки...

Историја се поновила, само што су овај пут они који су протјеривали названи "легитимним органима власти", а они који су прогоњени - "агресорима" и "побуњеницима".
       
За ратне злочине над Србима у акцији "Бљесак" још нико није одговарао од хрватских званичника нити је Хашки трибунал и било који суд у Хрватској провео интензивну истрагу, за разлику од акције "Олуја" за коју су у Хагу осуђени хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач на дугогодишње казне затвора.
Изгледа да масакрирање цивила и бомбардовање српске колоне на цести Окучани - Градишка у шуми Прашник и селу Нови Варош - колоне која се на данашњи дан, 1.маја 1995. године, повлачила према мосту на ријеци Сави, о чему су свједочили и војници УНПРОФОР-а - није био довољан разлог за подизање оптужница и извођење одговорних пред лице правде.

Чудно је да Хашки трибунал, чији је оснивач управо УН, није нашао за сходно да проведе истрагу о злочинима над Србима у западној Славонији, посебно када се има у виду чињеница да су војници УНПРОФОР-а под мандатом УН, умјесто да штите српско становништво, мирно посматрали масакр над Србима који су вршили припадници хрватске војске и полиције.

Данас, 17 година након акције "Бљесак", у западној Славонији готово да и нема Срба. Вратили су се тек старци да умру на родном огњишту. Зарасле њиве и поља нема ко да обрађује. Села су опустјела.

У Хрватској су свјесни да су етнички потпуно очистили Србе из западне Славоније, што није пошло за руком ни усташком покрету Анте Павелића, па сада постоје идеје да опустјеле просторе бивше Крајине населе Кинезима, Корејцима, Јапанцима, а све с циљем повећања наталитета становништва које би стекло право на хрватско држављанство?!

Пише : Миломир САВИЋ

 

 

 

Извор: срна