ЗЛОЧИНЦИ "БЉЕСКА" МОРАЈУ ДА ОДГОВАРАЈУ

savo_strbac

БАЊАЛУКА, 3. МАЈА (СРНА) - Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да нема разумног одговора зашто 17 година након хрватске акције "Бљесак" за злочин нико није одговарао и истиче да се ово удружење неће помирити са садашњим статусом, већ ће и даље настојати да "притишће" оне који су одговорни.

"Кљукаћемо их подацима, прозиваћемо их, јер једноставно вријеме је да неко одговара за почињени злочин. Инсистираћемо да се ексхумирају бар позната гробна мјеста", рекао је Штрбац за "Фокус".

Штрбац је додао да од укупног броја ексхумираних постоји још 77 неидентификованих лица, док за око 78 лица нема ни података гдје се налазе њихови посмртни остаци.

Он каже да је очигледно да Хрватска нема снаге да суди одговорнима за почињени злочин, јер све што је до сада урадила било је учињено под жестоким притиском међународне заједнице.

"Можда се још може нешто урадити до њиховог приступања у ЕУ. Много се очекивало од нове владе Хрватске, међутим, када је ријеч о Србима, и како они кажу, `свети домовински рат`, ту су сви исти. Недавно је предсједник Хрватске Иво Јосиповић примио учеснике рата, а том пријему су се могли чути само хвалоспјеви о акцији `Бљесак`", рекао је Штрбац и истиче да узнемирава то што нико више и не спомиње убијене Србе.

 

 

Извор: срна