Фонд: Гојко Матић - село Дивосело

Г. Гојко Матић уступио је Архиву Срба у Хрватској своје записе и мемоарско градиво о селу Дивоселу.

Жељели бисмо му захвалити, поновивши његов апел. Основна порука, о којој јавност мало зна, а што би се жељело истакнути је да се  05.08.1941.г. у селу догодио страшан злочин. Усташе су извршиле масован покољ у којем је страдало  907 невиних душа, житеља села Дивосела, те сусједних Читлука и Орница. Мноштво људи окупљено је у предјелу Крушковаче. Народ  је дошао, не слутећи зло.
Кад је покољ почео, настао је паничан вртлог, уплашена лица, избезумљена од страха, дозивања и крици. За г.Матића, живог свједока ове трагедије, тада дјечака од 12 година, слика је остала неизбрисива. Сва та тужна лица пратила су га цијелога живота.

У некадашња времена, прије II свјетског рата, Дивосело је било велико село у којем је све врвјело. Г.Матић у свом апелу наводи да су  поменута села бројала 2800 душа, а Српска православна црква 1924.г. имала је пописаних 3551 житеља тога краја. У тешке дане ИИ свјетског рата усташе су харале мирним српским селима и убијали недужне цивиле, жене, дјецу, старце.  Циљ је био да нетрагом нестане српски народ, да се не спомиње, као да никада овдје није ни постојао.Укупно је у рату страдало 1300 сељана. У сјећање на жртве свога народа у селу је подигнут Спомен-дом. Када се поведе  разговор о времену и прикаже цијели календар догађања и фаза живота, јавности можемо представити једно уништено село, типично за повијест српског народа у Хрватској. Закључујемо- Дивосело је симбол геноцида. То је оно што жели истакнути г. Матић, за све Дивосељане и сусједне Читлучане, све припаднике српског народа чији су најмилији страдали само зато јер су тако налагали фашистички закони Независне државе Хрватске. Послије тих тешких година, без обзира на сву трагедију, Дивосељани су знали кренути даље. Уздигнули су своје село, не забораваљајући трагедију, али спремни на нови живот, ојачани надом у боље. Без обзира на некадашње ратне страхоте, село је поново оживјело. Организирали су живот, трошне кућице замјенили удобним домовима, примјерено 20.стољећу.
Нажалост, 1993.г., у акцији Медачки џеп, село је поново сравњено. Питамо се да ли ће се икада обновити, или ће само у Архиву Срба остати запис да је некада постојало село Дивосело које је 1993.г. Хрватска војска до темеља уништила. Данас се у Дивосело може отићи једино због комеморације. Зар овај апел не говори много. Г.Матић проговорио је у име свог села и свих недужних жртава свога народа. Стога га Архив Срба подржава и придружује му се.

Софија Пејновић


Везане вијести:
- Ратници од пушке мањи - Гојко Матић 

- Обновите Спомен – дом у Дивоселу!

- ДИВОСЕЛО - ЗЛОЧИНОМ ДО ПУСТОШИ – ЗАПИСИ ИЛИЈЕ ВУЈНОВИЋА

- Књига: Проф. Миле Рајчевић: " Дивосело, Читлук и Орнице у времену и трајању "

 

Извор: СНВ - Архив Срба у Хрватској