73. GODIŠNjICA KRVAVOG USTAŠKOG PIRA NA PAGU I VELEBITU

Ћирилица | English

Prije 73 godine, noću 14. na 15. avgust, pred praznik Velike gospe, ustaše su u logorima Slana na ostrvu Pagu i Jadovno na Velebitu izvršile masovnu likvidaciju preostalih logoraša. Na Pagu je pobijeno najmanje 791, a na Velebitu oko 1.500 žrtava. "Zgrožene monstruoznošću zločina i brojem pobijenih zatočenika, italijanske okupacione snage preuzele su od NDH civilnu i vojnu vlast na tom području i naredile zatvaranje logora smrti“, kaže  predsjednik Udruženja "Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić.

Dodatni razlog za zabrinutost Italijana bio je masovni ustanak Srba u Lici protiv ustaške tiranije. 

"Želeći da unište tragove zločina i pobiju ostatak zatočenika u kratkom roku, ustaški naredbodavci su motivisali dželate sa dodatnih 100 kuna po satu klanja. Noć uoči katoličkog praznika Velike Gospe, zločinci su u uvali Slana na ostrvu Pagu poklali preostale zatočenike, muškarce žene i djecu“, podsjeća Bastašić.

On kaže da su ustaški zločinci sutradan ujutro, 15. avgusta, dovršili krvavi pir, nakon čega su se, pijani i krvavih uniformi, priključili procesiji koja se kretala ulicama Paga i završila u katoličkoj crkvi u centru grada.

"Gotovo u isto vrijeme, ustaše su u logoru Jadovno, na Velebitu, mitraljezima strijeljale oko 1.500 preostalih zatočenika i zatrpale ih u jame iskopane u samom logoru“, navodi Bastašić.

On dodaje da su italijanski vojni sanitarci na mjestu zločina na Pagu ekshumirali i spalili 791, kako su zabilježili, „svježe zakopani leš“. Među ovim žrtvama bilo je 407 muškaraca, 293 žene i 91 dijete. Njihov pepeo zatrpan je u paškom kamenjaru.

Danas na ostrvu Pagu, na mjestu nekadašnjeg logora, nema spomenika koji bi podsjećao na stravičnu sudbinu najmanje 8.020 ljudi, nedužnih žrtava - Srba i Jevreja, pobijenih u ljeto 1941. godine. 

Spomen-ploča u uvali Slana, obnovljena 2010. godine, razbijena je nakon dva dana, istu sudbinu doživila je 19 dana nakon ponovnog postavljanja 29. jula 2013. godine. Na mjestu logora Jadovno u proteklom ratu porušeno je spomen- obilježje, a tijela žrtava i dalje leže neekshumirana. 2012. godine su potomci žrtava na mjestu nekadašnjeg logora postavili i osveštali Časni krst. 

"Danas, sedamdeset i tri godine kasnije, gotovo niko se neće sjetiti klanice koja se dogodila 15. avgusta 1941. na Velebitu i na Pagu. A trebalo bi, radi naših predaka, našeg dostojanstva i naših potomaka. Među mnogobrojnim potomcima žrtava, uspomenu na njih čuva tek nekoliko njih“, poručuje Bastašić.


Izvor: срна

Povezane vijesti:

BRISANjE TRAGOVA HRVATSKE MRAČNE PROŠLOSTI
VEČERNjE NOVOSTI: Položeni venci nevinim žrtvama Jadovna
Dušan Bastašić - I Slana je Jadovno
KOMPLEKS JADOVNO