BRISANJE TRAGOVA HRVATSKE MRAČNE PROŠLOSTI

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/nestala-spomen-ploca.jpg

Ћирилица

BANJALUKA, 23. JULA /SRNA/ - Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić izjavio je da se ponovnim uništavanjem Spomen-ploče žrtvama ustaških logora Slana i Metajna na ostrvu Pagu nastavlja brisanje tragova i sjećanja na hrvatsku mračnu prošlost iz vremena Drugog svjetskog rata. "Kada bi oni koji su uništili jedini spomenik  žrtvama ustaškog zločina na Pagu 1941.  bili pronađeni i procesuirani, onda bi se moglo govoriti o neodgovornim pojedincima zadojenim ustaškom ideologijom. Ovako, lokalne vlasti, ali i one na županijskom i republičkom nivou, koje ne samo da ne čine ništa da se krivci pronađu, nego ne obnavljaju ovo znamenje, postaju saradnici u zločinu“, rekao je Bastašić za Srnu.


On je dodao da je uništavanje ovog spomenika očekivano, pošto je hrvatska policija morala čuvati novopostavljenu spomen ploču dva dana, do komemoracije u uvali Slana. Ne ulazeći u to da li je nova članica EU pravna nasljednica Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ ili nije, Bastašić kaže da je činjenica  da se na njenoj  teritoriji nalaze mjesta zločina i da tijela žrtava i danas leže u otvorenim kraškim jamama i kamenjaru ostrva Paga. "Pripadnike hrvatskih oružanih formacija, koje su u proteklom ratu uništile više od  3.000 spomenika antifašističkoj borbi i civilnim žrtvama rata, hrvatski predsjednik Ivo Josipović naziva nastavljačima antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata“, ističe Bastašić. 


On podsjeća da je hrvatski predsjednik Josipović obećao 2010. godine  na Jadovnu da će svi spomenici biti obnovljeni. "Međutim,  taj proces  je uvredljivo spor,  a vidimo da se i ono što se obnovi, ponovo ruši“, kaže Bastašić.On je naveo da je Njemačka  nakon rata prošla proces denacifikacije i još uvijek čini mnogo na polju memorijalizacije i kulture sjećanja na taj mračni period svoje istorije. „U Hrvatskoj, osim deklarativno, taj proces nije ni počeo, nego se, naprotiv, rehabilituje ustaški pokret, a ideolozima ustaške ideje podižu spomenici širom Hrvatske“, rekao je Bastašić. Spomen-ploča žrtvama ustaških logora Slana i Metajna na ostrvu Pagu, koji su dio kompleksa Jadovno, uništena je treći put od kada je postavljena, saopšteno je  iz Srpskog narodnog vijeća /SNV/.Spomen-ploča uništena je u noći između četvrtka i petka, 18. i 19. jula, nakon što su je 29. juna postavili Koordinacija jevrejskih opština, Udruženje "Jadovno 1941.", Savez antifašističkih boraca i Srpsko narodno vijeće. 
SNV zahtijeva da počinioci ovog krivičnog dijela, kao i onih prethodnih, budu pronađeni i procesuirani u skladu sa zakonima i hrvatskim Ustavom. Ploča žrtvama ustaških logora na ostrvu Pagu prvi put je postavljena 1975. godine, a uništena je 1991, obnovljena je 2010. i samo dva dana kasnije opet je uništena.

 

Logor Slana na ostrvu Pagu bio je namijenjen za muškarce, a Metajna za žene i djecu. U njih su u najvećem broju dopremani zatočenici iz radnog logora Ovčara, nedaleko od Gospića. Na osnovu italijanskih dokumenata i svjedočenja preživjelih utvrđeno je da je veoma veliki broj ljudi umoren i bačen u more već u paškom kanalu, na putu do Paga. Životni izgledi zatvorenika i zatvorenica mjereni su nezamislivom mržnjom, ustaškim hirovitim mučenjima, silovanjima i planskim pogubljenjima. Posljednji logoraši Slane bili su prvi zatočenici i graditelji logora Jasenovac. Neki istraživači procjenjuju da je na Pagu pobijeno oko 8.000 žena, djece i muškaraca. 
Logori smrti Gospić-Jadovno-Pag osnovani su sredinom aprila 1941. godine i funkcionisali su kao gubilišta do zatvaranja i reokupacije ovog područja od strane italijanskih fašista sredinom avgusta. U ovom kompleksu ubijeno je više desetina hiljada Jevreja i Srba iz svih krajeva Nezavisne Države Hrvatske.

 

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

 

СРНА - 30.6.2010. - НЕСТАЛА ТЕК ПОСТАВЉЕНА СПОМЕН ПЛОЧА НА ПАГУ

PRENOSIMO: Kome smeta novopostavljena ploča u Slani

Душан Басташић - И Слана је Јадовно

Злочин у Јадовну не смије бити заборављен

СРПСКА УЗ ЈАДОВНО

Како је 2013. обележен Дан сећања на Јадовно или: Излазак Изабраног народа из Египта