FOTO Tadić: Došao sam u Jadovno da podijelim sjećanja sa Srbima, Židovima, Hrvatima, Romima

Јадовно Дан сјећања 2011.

Ћирилица

JADOVNO - Ovdje sam kao predsjednik Republike Srbije da podijelim sjećanja sa svojim sunarodnjacima Srbima, da podijelimo sjećanja na one koje smo izgubili, tu sam da podijelim sjećanja sa svima koji su izgubili svoje, Židovima, Hrvatima, Romima. Ali sam ovdje i sa svojom majkom da odam počast svome djedu Strahiji Kićanoviću i njegovom bratu Dušanu koji su u Jadovnom okončali svoj život. Meni je vrlo teško biti u Jadovnom . Ovdje je ubijen moj djed i njegov rođeni brat, tu sam s majkom, njena sestra koja nije imala snage doći. Dovoljno sam rekao - emotivno je srbijanski predsjednik Boris Tadić doživio posjet prvom ustaškom stratištu u kojemu je život izgubilo više od 40 tisuća Srba, Židova i pripadnika drugih manjina, ali i Hrvata protivnika ustaškog režima. U velebitske jame su odvođeni u dvoredima vezani žicom.

Predsjednik Tadić napomenuo je kako su ljudi ovdje ubijani samo zato što što su imali svoj identitet i svoju vjeroispovijest, te da taj strašan zločin nitko nikada ne smije zaboraviti. Predsjednik udruge "Jadovno 1941." koja okuplja potomke i poštovatelje žrtava u Jadovnom, Banjalučanin Dušan Bastačić otvoreno je prozvao Hrvatsku državu za prikrivanje ustaških zločina.

FOTO GALERIJA

- Da se devedesetih godina nastavio, kakao kažu, pravedan nastavak antifašističke borbe, da li bi ovi spomenici bili srušeni? Danas na čitavom području bivšeg kompleksa ustaških logora Gospić osim ovog Šaranove jame koji je obnovljen prošle godine i ovog danas otkrivenog, nema spomena da se tu ljeta 1941. godine dogodio stravičan zločin. Kako drugačije tumačiti ovakav odnos nego kao otvoreno prikrivanje zločina. Ne ulazeći u to je li Republika Hrvatska pravna sljedbenica NDH, neporecivo je da se na njezinom području nalaze mjesta zločina, da su žrtve zločina neekshumirane, neidentificirane i nesahranjene, a da je zanemarivi broj zločinaca otkriven i procesuiran

Da Hrvatska nije sljednica fašističke NDH odgovorila mu je u svojem govoru Vesna Pusić, koja je u Jadovno, mjesto koje je nazvala "lijepim i strašnim" došla kao izaslanica predsjednika Ive Josipovića.

"Logor su organizirali ustaše, vodili ustaše i njemu su ustaše ubijale ljude. Republika Hrvatska danas nije nasljednica tog kvislinškog režima. Republika Hrvatska temelji se na antifašizmu, antifašističkom otporu i otporu svim drugim vrstama kvazifašizma i kvislinške suranje. To su naši korijeni. Ovdje je ubijeno daleko najviše Srba, ali i Židova i Hrvata. Bestijalnost zločina rezultirala je i potaknula narod Like na ustanak protiv fašizma", rekla je Pusić.

Prije nego što je otkriven spomenik svim žrtvama u Jadovnom koji je financirala Vlada RH, a koju je predstavljao ministar Jasen Mesić, održana je komemoracija žrtvama ispred Šaranove jame, jednog od 33 mjesta u ovom dijelu Velebita kamo su bacane žrtve ustaša.

Pred oko dvije tisuće posjetitelja parastos je vodio vladika gornjokarlovački Gerasima, dok je molitvu za mrtve držao zagrebački rabin Luciano Moše Prelević.

 

Izvor: Jutarnji list