GODIŠNJICA KRVAVOG USTAŠKOG PIRA NA PAGU I VELEBITU

Ћирилица |  English

BANJALUKA, 15. AVGUSTA /SRNA/ - Na današnji dan prije 71 godinu ustaše su u logorima Slana na ostrvu Pagu i Jadovno na Velebitu izvršile masovnu likvidaciju preostalih logoraša.

 

Na Pagu je pobijeno najmanje 791, a na Velebitu oko 1.500 žrtava. 

 

"Zgrožene monstruoznošću zločina i brojem pobijenih zatočenika, italijanske okupacione snage preuzele su od NDH civilnu i vojnu vlast na tom području i naredile zatvaranje logora smrti“, kaže za Srnu predsjednik Udruženja "Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić.

 

Dodatni razlog za zabrinutost Italijana bio je masovni ustanak Srba u Lici protiv ustaške tiranije. 

 

"Želeći da unište tragove zločina i pobiju ostatak zatočenika u kratkom roku, ustaški naredbodavci su motivisali dželate sa dodatnih 100 kuna po satu klanja. Noć uoči katoličkog praznika Velike Gospe, zločinci su u uvali Slana na ostrvu Pagu poklali preostale zatočenike, muškarce žene i djecu“, podsjeća Bastašić.

 

On kaže da su ustaški zločinci sutradan ujutro, 15. avgusta, dovršili krvavi pir, nakon čega su se, pijani i krvavih uniformi, priključili procesiji koja se kretala ulicama Paga i završila u katoličkoj crkvi u centru grada. 

 

"Gotovo u isto vrijeme, ustaše su u logoru Jadovno, na Velebitu, mitraljezima strijeljale oko 1.500 preostalih zatočenika i zatrpale ih u jame iskopane u samom logoru“, navodi Bastašić.

 

On dodaje da su italijanski vojni sanitarci na mjestu zločina na Pagu ekshumirali i spalili 791, kako su zabilježili, „svježe zakopani leš“. Među ovim žrtvama bilo je 407 muškaraca, 293 žene i 91 dijete. Njihov pepeo zatrpan je u paškom kamenjaru.

 

Danas na ostrvu Pagu, na mjestu nekadašnjeg logora, nema spomenika koji bi podsjećao na stravičnu sudbinu najmanje 8.020 ljudi, nedužnih žrtava - Srba i Jevreja, pobijenih u ljeto 1941. godine. 

 

Spomen-ploča u uvali Slana, obnovljena prije dvije godine, razbijena je nakon dva dana i do danas nije obnovljena.

 

Na mjestu logora Jadovno u proteklom ratu porušeno je spomen- obilježje, a tijela žrtava i dalje leže neekshumirana. Nedavno su potomci žrtava na mjestu nekadašnjeg logora postavili i osveštali Časni krst. 

 

"Danas, sedamdeset i jednu godinu kasnije, gotovo niko se neće sjetiti klanice koja se dogodila 15. avgusta 1941. na Velebitu i na Pagu. A trebalo bi, radi naših predaka, našeg dostojanstva i naših potomaka. Među mnogobrojnim potomcima žrtava, uspomenu na njih čuva tek nekoliko njih“, poručuje Bastašić

 

Извор: срна

Повезане вијести:

Душан Басташић - И Слана је Јадовно

КОМЛЕКС ЈАДОВНО