ISTORIJA NE SMIJE BITI ZABORAVLJENA

Ћирилица

JADOVNO, 26. JUNA /SRNA/ - Draško Milinović, šef kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika izjavio je danas Srni da ustaški logor u Jadovnu svjedoči o vremenu kada je biti Srbin, Jevrej ili neistomišljenik značilo biti monstruzno ubijen.
"Na žalost, u prošlosti nije bilo želje ni volje da se utvrdi tačan broj žrtava u ovom logoru. O tome se ćutalo i zato žrtve nisu nikada ni ekshumirane niti dostojanstveno sahranjene", naglasio je Milinović, koji je danas u ime predsjednika Dodika prisustvovao skupu u Jadovnu i položio vijenac na obnovljeni spomenik jadovničkim žrtvama.
On je naglasio da žrtve ustaškog logora obavezuju sve buduće generacije da im se poklanjaju i insistiraju na istini, jer zločini nikada ne zastarjevaju.
"To je moralna, ljudska i civilizacisjka obaveza svih nas. Zato se moramo potruditi da svi znaju šta se dešavalo na ovim prostorima u prošlosti, jer se istorija ne smije ni zaboraviti niti falsifikovati", poručio je Milinović.
Kod Šaranove jame u Jadovnu, u Hrvatskoj, danas je služen parastos žrtvama ustaškog logora smrti Jadovno i održan skup povodom obilježavanja Dana sjećanja na ovaj logor i sedam decenija od stradanja.
Parastos je služio Njegovo preosveštenstvo vladika gornjokarlovački Gerasim, a jevrejsku molitvu za mrtve - kadiš glavni rabin Hrvatske Lucijano Moše Prelević. Nakon parastosa kod Šaranove jame otkriven je novoobnovljeni spomenik, koji je porušen tokom proteklog rata u Hrvatskoj.

 

Izvor: срна