Ljudi koji vole ljude ...

Ћирилица - English

Uspomena na bivšeg počasnog konzula Srbije, Kalmana Samjuelsa / 1927.-2011 / Montreal / 1 /

Kalman Samjuels

Kalman Samjuels

Često, dok ovih dana rezimiram prošle dane, sa radošću i poštovanja setim se pokojnog Kalmana Samjuelsa, uglednog advokata i počasnog konzula Jugoslavije i Srbije u Kanadi.Činjenica da sam imala privilegiju da radim sa njim, u najboljem interesu Srbije i njenih građana u Kanadi, u periodu od 2006. do 2007. godine, značajno je obogatila moj privatni i profesionalni život. Nekoliko puta razmatrali smo burnu globalnu situaciju i mogućnosti njenog razvoja.. Nikada, pak, nismo zaobišli tragičnu genocidnu istoriju Nezavisne države Hrvatske tokom koje je pobijeno stotine hiljada srpskih civila, a broj Jevreja u Hrvatskoj smanjen sa 40.000 na 10.000 /S.Goldšatjn/.

Često, sa zadovoljstvom, setim se predavanja koje su g . Samjuels i gospođa Stela Samjuels organizovali u Hramu Emanu-El-Bet-Šolom / Montreal / početkom marta 2007. godine. Kao otpravnik poslova Ambasade Srbije u Otavi održala sam četrdesetominutno predavanje o dragocenim istorijskim vezama, tradicionalnoj kulturnoj razmeni, pozitivnim akulturacionim uticajima, kao i o plodnoj ekonomskoj saradnji Srba i jevrejskog naroda / Izrael /.

Nikada ranije nisam imalo toliko pažljivu publiku, sačinjenu mahom od Jevreja istočno evropskih korena, odličnih poznavalaca istorije Drugog svetskog rata.

Nakon predavanja, prišao mi je jedan gospodin i upitao :

- Zašto se Vlada Srbije odlučnije ne oglasi o zločinima počinjenim od strane hrvatskih ustaša na oko milion srpskih i jevrejskih civila u bivšoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (1941-1945.) Zašto srpski zvaničnici i naučnici ne sprečavaju širenje fabrikovane (tj. hrvatske verzije) istorije o desetinama hrvatskih koncentracionih i logora za isterebljenje tokom NDH, posebno logora za srpsku i jevrejsku decu otetu od majki?

Gospođa pored njega dodala je:

- Moji rođaci i dalje žive u Hrvatskoj. Veoma su zabrinuti zbog sadašnje političke situacije koja se odslikava na sve životne sfere.

Potpuno svesna osetljivosti i ranjivosti svih strana vezanih za ovo pitanje, odgovorila sam sasvim iskreno:

- Vlada Srbije /2007./ kroz svoje nadležne institucije, Muzej žrtava genocida u Beogradu, Institut za savremenu istoriju, Ministarstvo za kulturu i informisanje, pruža sve od sebe da se o genocidu i zločinima počinjenim nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj istražuje, objavljuje i informiše. Teško da može da se nosi sa pristrasnim međunarodnim medijima koji zastupaju interese velikih sila. Ali, mi se oslanjamo na žrtve, preživele i članove njihovih porodica, da javno iznose istinu. Spremna sam da biblioteci Vašeg Hrama dostavim nešto knjiga i dokumentarnih filmova o ovoj temi.

Gospodin Samjuels dodao je da za nekoliko meseci možemo da nastavimo razgovor .

Za dalju diskusiju nije bilo prilike jer sam, neočekivano, moralo da se vratim u Beograd.

Gospodin Kalman Samjuels, na moju veliku žalost, preminuo je 2011. / 1 ​​/

Globalni elektronski mediji, trbuhozborci svojih vlada, i dalje pristrasno izveštavaju .

Problem stalnog nasilja, genocida i etnocida nad srpskim stanovništvom u poslednjih 100 godina u Hrvatskoj i BiH još uvijek je prisutan. Stalna preispitivanja, ruganje ili minimiziranje u hrvatskim medijima i novinama, kao i ostrašćena negiranje nekih od najviših rimokatoličkih sveštenika i hrvatskih državnih funkcionera, takođe. / 2 /. U takvoj atmosferi ne postoje mogućnosti konstruktivnih i održivih rešenja za iole pristojan zajednički život srpske manjine u Hrvatskoj i u Evropi. Čak, time što ne obraća pažnju i na terenu ne primenjuje osnovna prava zapisana u sopstvenoj Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima / 3 /, EU indirektno podržava oživljavanje ustaških sledbenika i nacizma u Hrvatskoj.

Po mom mišljenju, Vlada Srbije još nije odabrala temeljan i sistematski pristup  u rešavanju ovog problema. "Reči, reči, reči ... "Rekao bi „učitelj Vili“ . (Vilijam Šekspir-prim. aut.)

S druge strane, postoji inicijativa pojedinaca i udruženja građana : "Jadovno", "Prebilovci", „Ognjena Marija Livanjska ", koji se trude održavanjem komemoracija, književnih večeri, izložbi, hodošačća, uz više no skromne donacije, bar malo ublaže prazninu.

<span style

Polaganje vijenca u Paški kanal

I to bi mogao da bude jedan od odgovora na pitanje postavljeno u hramu Emanu El Bet Šolom 2007. godine.

Sasvim sam sigurna da bi, gospodin Samjuels, da je živ, odobrio ovaj trud.

Svojim jevrejskim prijateljima u Montrealu proslediću fotografije sa komemoracije za 38.000 Srba i 2000 Jevreja na planini Velebit , ispred Šaranove jame i fotografije sa komemoracije održane na ostrvu Pag / Hrvatska / na mestu ustaškog logora smrti. Oko 7000 Srba i 1000 Jevreja, zverski je mučeno, kasapljeno i podavljeno u plavoj grobnici / Jadransko more / kraj Slane i Metajne / zatvora za žene i decu / 4 // 4a /.

Sedam decenija posle Drugog svetskog rata ne postoji ni jedan spomenik nevinim žrtvama na Pagu. Mermernu ploču postavljenu 1975. godine razbili su hrvatski ustaški sledbenici 1991. godine, pa 2010. i  opet 2013. !!! / 5 // 5a /

Najljudskiji odgovor bio bi, kada bi uskoro sami građani Paga i Vlada Republike Hrvatske, odali poštu nevinim srpskim i jevrejskim žrtvama, time što bi postavili novu spomen ploču i vodili računa o njoj.

Uzajamno razumevanje i poštovanje oduvek su jedini pravi odgovor.

<span style

Metajna - Litija

Metajna / Hrvatska / 20. jun 2015 ./- Komemoracija članova Udruženja Jadovno ispred škole koja je služila kao zatvor za jevrejske i srpske majke i decu.

 

Danka Kojadinović

Beograd

----------------------------------------------------------------------------------------------------

/1./http://www.legacy.com/obituaries/montrealgazette/obituary.aspx?pid=155315351http://

/2./http://webtribune.rs/totalna-katolicka-paranoja-hrvatski-svestenik-negira-da-su-u-jasenovcu-ubijani-srbi/

/3./ https://ec.europa.eu/digital-agenda/sites/digital-agenda/files/Convention_ENG.pdf

/4/www.jadovno.com/jadovno-slana-metajna-en/articles/jadovno-slana-i-metajna.html

/4a/www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Zaboravljena-uvala-uzasa.lt.html

/5//http://www.documenta.hr/hr/uni%C5%A1tena-spomen-plo%C4%8Da-%C5%BErtvama-usta%C5%A1kog-logora-slana-i-metajna-na-pagu-priop%C4%87enje-snv-a-i-koordinacije-%C5%BEidovskih-op%C4%87ina-u-rh….

/5a/http://radio.hrt.hr/radio-zadar/clanak/razbijena-spomen-ploca-zrtvama-ustaskog-logora-na-pagu/20398/

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vezane vijesti:

Danka Kojadinović: ISTINA I POMIRENJE - Jadovno 1941.

Све се ово већ десило.... - Jadovno 1941.

Јадовно, суноврат европске цивилизације - Jadovno 1941.

Комплекс Јадовно - Complex Jadovno - Jadovno 1941.