Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Моје Јадовно

Ћирилица

Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada ugostila je postavku izložbe fotografija pod nazivom „Moje Jadovno“ čiji su autori članovi Udruženja građana Jadovno 1941. iz Banje Luke, Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i dr Dušan Bastašić. Izložbom se kroz dokumentovanu vizuelizaciju prikazuju strahoviti zločini nad srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama u okviru ustaškog kompleksa logora Gospić – Jadovno – Pag organizovanom na području Like početkom aprila 1941. godine u kome je ubijeno više od 40.000 žrtava. Prema rečima direktora Kulturnog centra Novog Sada, dr Andreja Fajgelja, koji se večeras prilikom otvaranja izložbene postavke obratio dupke ispunjenoj sali Tribine mladih,  zabrinjavajuća je činjenica da naša javnost tako malo zna o jednom od prvih genocidnih logora smrti koji je nastao na samom začetku Drugog svetskog rata.

 

“Danas smo se okupili  zbog jednog važnog događaja. Ne samo što je kompleks logora Jadovno prvi logorski kompleks ovakvog tipa u Drugom svetskom ratu, već je njegov značaj nama, a i istoričarima istraživačima, znatno dublji i ukazuje na to da posledice nacističke ideologije nisu imale svoju najsnažniju zločinačku potporu na samom prostoru Nemačke već se ona javila na samom začetku Dugog svetskog rata i na ovim prostorima jednako pogubno. Zapanjujuća je s’ druge strane činjenica kakvom je brzinom organizovan kompleks logora Jadovno i brzina njegovog nastanka, a ovaj logor se izdvaja možda najviše po tome što mi danas o Jadovnu ne znamo gotovo ništa i to je zabrinjavajuća činjenica”- rekao je prilikom otvaranja izložbe direktor Kulturnog Centra Novog Sada dr Andrej Fajgelj. On je ukazao da je pored strašnih zločina i mučenja koje su pretrpele žrtve logora Jadovno isto tako zastrašujuća stigma ćutanja koja traje do današnjih dana o tome šta je predstavljalo Jadovno u zločinačkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) i kakve su njegove posledice.

 

“Da bih vam objasnio kolika je ta stigma ćutanja i koliko su opasne njene posledice, zamislite sada da smo mi u nekoj drugoj državi i nekom drugom gradu, recimo Tel Avivu, i da prisustvujemo otvaranju prve jedne ovakve izložbe o logoru u kome su stradali toliki naši sunarodnici, a o tome se toliko malo zna u našoj javnosti. Jednom rečju, mi moramo odati poštu tim ljudima koji su žrtve, ali i dati odgovor o nečemu užasnom što se dogodilo, jer ako nas krici nedužne dece iz kraških jama ne probude, nemojte se zavaravati probuditi se nećemo nikad”- zaključio je dr Andrej Fajgelj kome je ovom prilikom ispred  Udruženja građana Jadovno 1941. iz Banje Luke uručena povelja jadovničkog dobročinstva jer je i sam zalagao za otvaranje jedne ovakve izložbene postavke.

 

Autori izložbe Dušan Bastašić i Predrag Lozo podsetili su prisutne da se kompleks logora Jadovno nalazio na području NDH koja je osim većeg dela današnje Hrvatske, te BiH, obuhvatala i Srem, te da je upravo u Jadovnu stradala sama intelektualna elita ondašnjih Sremskih Karlovaca. “Kulturni centar Novog Sada i dr Fajgelj su imali sluha za ovu izložbu, a kao što vidite slike i prizori iz Jadovna su zastrašujući i tiču se i nas danas u Novom Sadu. Isto tako je sramotno što hrvatske vlasti i dalje nemaju razumevanja prema potrebi potomaka žrtava Jadovna za njegovim obeležavanjem i dostupnosti prave istine o ovom, ali i drugim ustaškim logorima na području NDH. Takođe, svi mi uvređeni smo i odnosom same Srbije, ali i dela Republike Srpske, jer ovo što mi činimo kao pojedinci danas u svetu rade institucije i ovo jeste posao državnih institucija koje se moraju baviti i ovakvim pitanjima. Ova izložba je dakle danas tu zbog odgovornog odnosa prema žrtvama, našim precima. Takođe, ono što radimo u funkciji je nezoborava genocida i zločina”- rekao je jedan od trojice autora izložbe, Dušan Bastašić.

 

Izložbenu postavku dokumentarnih fotografija “Moje jadovno” možete pogledati do 28. januara u Sali Tribine mladih KCNS.

 

Везане вијести:

Katalog izložbe "Moje Jadovno"

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно