KOMEMORACIJA POBIJENIM SRBIMA VOĆINSKOG KRAJA

Ћирилица

VOĆIN, 14. JANUARA /SRNA/ - U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine opštine Voćin u Hrvatskoj danas je obilježena 71 godina od stradanja 350 srpskih civila iz sela Jorgići, Zubići, Dobrići, Kometnik i Sekulinci, koje su ustaše ubile 14. januara 1942. godine.

"Na ovakva mjesta stradanja moramo dolaziti kao pravi hrišćani - na koljenima. Naša hrišćanska dužnost je da opraštamo, ali je naša dužnost kao Srba da ne smijemo zaboraviti srpske žrtve", poručio je paroh voćinski Dragan Gaćeša nakon pomena.

 

Воћин
- Voćin 14.01.2013.

 

Prisutnima se obratio i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ u Saboru Hrvatske Mile Horvat, koji kaže da Srbi kao narod imaju obavezu njegovanja kulture sjećanja, a da država Hrvatska ima obavezu da obnovi spomenike stradalima u Drugom svjetskom ratu, koji su porušeni u ratu od 1991. do 1995. godine.

Podsjećajući da je u ratu od 1991. do 1995. ubijeno 77 Srba iz Voćina, Horvat je rekao da je Hrvatska dužna da podiže spomenike i žrtvama iz proteklog rata.

Komemoraciji su, osim potomaka žrtava, članova Vijeća srpske nacionalne manjine opštine Voćin, Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj i drugih gostiju, prisustvovali i generalni konzul Srbije u Vukovaru Živorad Simić i predsjednik i sekretar Udruženja "Jadovno 1941." iz Banjaluke Dušan Bastašić i Predrag Lozo.

Položeni su vijenaca na kosturnicu, Memorijalni spomenik u Voćinu i spomenik borcima NOR-a u Zubićima. 

Ustaše su 14. januara 1942. godine ubile 350 srpskih civila iz sela Jorgići, Zubići, Dobrići, Kometnik i Sekulinci. Riječ je o pokolju nedužnih civila srpske nacionalnosti počinjenom kao odmazda za partizanske akcije na Papuku.

Dva dana ranije u borbi između partizanske čete i ustaške jedinice poginula su petorica ustaša, a dvojica su ranjena, od kojih je jedan kasnije umro.

Partizani su se povukli prema Papuku, a ustaše su se vratile u Voćin i sačekale pojačanje iz Osijeka, Belišća i Virovitice.

Oko 300 ustaša i domobrana 13. januara počelo je pljačkati i paliti kuće. Oni koji su pokušali pobjeći ili su pružali otpor na licu mjesta su ubijeni, a svi ostali su uhapšeni i odvedeni u Voćin.

Ustaše su sljedećeg dana saonicama prevezli pobijene Srbe u zajedničku grobnicu, koja je iskopana istočno od Voćina, uz korito rijeke Voćinke.

Pobijeni su gotovo svi muškarci tih sela. Bio je to do tada najveći pokolj nevinog stanovništva u Slavoniji.

 

Izvor: срна

 

Везане вијести:

Фото-галерија: 14.01.2013. Kомеморације жртвама у воћинском крају

Сјећање на највећи покољ Срба у Славонији