Филипо Петрући ИТАЛИЈАНСКА ОКУПАЦИЈА ТУНИСА И ЈУГОСЛАВИЈЕ: РАЗЛИКЕ И СЛИЧНОСТИ У ОДНОСУ ПРЕМА ЈЕВРЕЈИМА

Универзитет у Каљарију 

ИТАЛИЈАНСКА ОКУПАЦИЈА ТУНИСА И ЈУГОСЛАВИЈЕ: РАЗЛИКЕ И СЛИЧНОСТИ У ОДНОСУ ПРЕМА ЈЕВРЕЈИМА

 

У своме раду истраживао сам улогу Јевреја у Тунису и Алжиру, и анализирао њихове активности да би схватио њихов положај у колонијалном друштву. Тунис је био свијет насељен Арапима муслиманима, али у којем су доминирали Французи, свијет у коме су постојале разлике између Француза и Арапа (у њиховом понашању према Јеврејима), али су такође постојале унутрашње разлике унутар религијских група (муслимани, хришћани и Јевреји).

У свом предавању желио бих да нагласим утицај који су вишијевски расни закони имали на тунижанско друштво, фокусирајући се такође на италијанску и нацистичку окупацију земље (новембар 1942–мај 1943). Примјена расних закона у Тунису је била блажа него у Алжиру: Јевреји су искључени из државне службе првим Statut des Juifs (Јеврејском статутом), а другим су погођени и у приватном привредном сектору. Пошто су били једина сјеверноафричка земља коју су окупирали нацифашисти, историја Туниса је самим тиме другачија.

У оквиру овог тренутка у историји, такође бих се фокусирао на утицај Италије на однос према Јеврејима и на то како су расни закони примјењивани и зашто. Примјена расних закона и став према Јеврејима у Тунису је био другачији због присуства италијанске јеврејске заједнице. Због тога је присуство ове историјске заједнице, која је била веома важна за италијанско пословање, утицала на понашање Италијана.

Оно што је интересантно је паралела између става који су имале власти и италијанска војска у Тунису и њиховог става у Југославији. Такво поређење би било интересантно не само са историјског гледишта, већ такође да се боље разумије однос локалних јеврејских заједница са својим земљама. Оно што сматрам да је важно напоменути јесте фокусирање на објашњење понашање италијанских официра и званичника у комплексном односу између италијанских Јевреја у Тунису, италијанске војске и државне администрације. Анализираћу ово понашање поредећи га са италијанским операцијама у Југославији за вријеме Другог свјетског рата.

 

Ексхумације и спаљивање ексхумираних лешева у логору Слана на острву Паг у Хрватској. Италијанска фотографија из септембра 1941. Јеврејски музеј у Београду.